20 Eylül 2024 Cuma

Fadıl Şenyaşar tahliye edilmedi

Şenyaşar ailesine dönük saldırı davasında Fadıl Şenyaşar yine tahliye edilmedi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınları tarafından Şenyaşar ailesine dönük katliam saldırısına ilişkin davanın 6'ncı duruşması Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

4'ü tutuklu 30 kişi hakkında açılan davada tutsak Fadıl Şenyaşar, Elazığ Hapishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Sanıklar Enver Yıldız, Mikail Şimşek ve Celal Yıldız da tutuklu bulundukları hapishanelerden SEGBİS'le katıldı.

Aylardır Adalet Bakanlığı önünde Adalet Nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar ve saldırıdan yaralı kurtulan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Ferit Şenyaşar da duruşmaya katıldı. Şenyaşar ailesi avukatları, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Çelik Özbingöl ile hukuk örgütleri de duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespiti sonrası tanıklar dinlendi.

Tanık Gökhan Serdal, "İsmini bilmediğim bir şahısın oksijen tüpüyle dövüldüğünü gördüm. Acil kapısı önünde bay müşahede odası önündeydim. O esnada bayan müşahede tarafından da silah sesleri duydum" dedi.

Tanımadığı insanların ambulansın önünü kesip taşlar ve sopalarla saldırdığını anlatan Serdal'a mahkeme heyeti emniyetteki ifadelerini hatırlattı. Mahkeme, Serdal'a, emniyet ifadesinde yer alan ve silah sesi duymadığı yönünde verdiği ifadeyi sordu. Serdal, "Orada ifadeyi verirken çok acele ifade verdik" dedi.

'KATLİAMIN YAPILDIĞI YERDE TEMİZLİK YAPILDI'
Avukat Sevda Çelik Özbingöl, tanığın "geldiğimde içeride temizlik yapılıyordu" beyanını sordu. Serdal, "Olay yeri inceleme değil, hastane temizlik personelleri temizlik yapıyordu" dedi. Avukat Bület Duran, bunun üzerine temizliğin hangi bölümde yapıldığını sordu. Serdal, temizliğin silahlı çatışmanın olduğu bay müşahede odasında yapıldığını kaydetti. Serdal, ardından tutuklu sanıkları SEGBİS üzerinden teşhis etti.

'CAMLA BOĞAZINI KESMEYE ÇALIŞTILAR'
Tanık Emine Kılıç, "Yıldız ailesinden bir kaç yaralı gelmişti. Süleyman Yıldız yaralıydı, onu aldık aşağı inince zaten acil bayağı karışmıştı. Celal Şenyaşar'ı getirmişlerdi. Karşı taraf görünce onu başka bir odaya aldılar. Diğer yaralıları da bay müşahede kısmına getirdiler. Sonra bir kere de silah sesleri duyduk. İçeride resitasyondayken müdahale etmemize izin vermediler. Bayan müşahede odasına 3 yaralı daha getirdiler. Onların Şenyaşar ailesinden olduğunu öğrendik. Adil, Ferit ve Muhammed Şenyaşar'ı getirmişlerdi. Adil Şenyaşar götürülürken Yıldız yandaşları camla boynunu kesmeye çalıştılar. Tam sedyeye alınıp ambulansa bindirileceği sırada silah sesleri duyduk ve yere yattık" dedi.

ŞENYAŞAR: EYLEMİME DEVAM EDECEĞİM
Emine Şenyaşar, oğlu Fadıl'ın serbest bırakılmasını talep ederek, "Oğlumu bırakın ve evimize dönelim. Yoksa Ankara'da eylemime devam edeceğim" dedi.

Ferit Şenyaşar, "Her seferinde annenin Türkçe bilmediğine seviniyorum. Çünkü hala taziyemizi kurmadık ve 6 yıldır her duruşmada tanıkları dinlerken aynı acıyı tekrar tekrar yaşıyoruz. Fadıl bırakılırsa evimize gidip taziyemizi kuracağız. Bütün ailesi dağıtılan bir anne var burada, bir oğlu da suçsuz bir şekilde tutuklu. Bu anne 6 yıldır çocuğunu bekliyor. Fadıl'ın kızı 6 aylıktı şimdi 6 yaşında hala babasını bekliyor" dedi.

Savcı, sanıkların tutukluluğunun devamını istedi.

FADIL ŞENYAŞAR: KATLİAMI YAPANLAR DIŞARIDA
Mütalaaya karşı savunma yapan Fadıl Şenyaşar, şunları söyledi: "6 yıldır bizim ulaşamadığımız görüntüler, nasıl sanık avukatları tarafından sunuluyor? Varsa diğer görüntüleri neden sunulmuyor? Avukat Mehmet Doğan sağ tarafta iki el ateş ettiğimi söylüyor. Her tarafta aileme saldırı yapılıyordu, ben onları dağıtmak için 1 el ateş ettim. Silah zaten bulunmuş olsaydı bunlar ortaya çıkardı. Ama bu silahı ne buldular ne de teslim ettiler. İlçe emniyet müdürü göz yummasaydı bu katliam olmazdı. Birisi göz yummuş, diğeri orada yaşananların gözleri önünde olduğu belli olmasın diye kamera görüntülerini almış. Bildiğimiz gerçekler onların iftiralarından daha fazladır. Bunların asıl faili İbrahim Halil Yıldız'dır. Ama bir ifade verip çekip gitti. Onların dükkanlardan nasıl kaçtıklarını gösteren görüntüleri de sildiler. Katliamı yapan da azmettiren de dışarıda."

SANIK YILDIZ ADALET NÖBETİNİ HEDEF ALDI
Tutuklu sanıklardan Enver Yıldız, olay gününde izinle Mersin'den Pirsûs'a geldiğini ve saldırı haberi aldığında dükkana gittiğini iddia etti. Yıldız, Emine Şenyaşar'ın Adalet Nöbetini hedef alarak, "Vurulan 4 kişinin hesabını kim verecek? Adalet olsaydı ben bu cezaevinde olmazdım" dedi.

FADIL ŞENYAŞAR'IN TAHLİYESİ İSTENDİ
Avukat Sevda Çelik Özbingöl, "Adil yargılanma kapsamında uzun tutukluluk bir hak ihlali. Müvekkilin yasal sınırlarını aşan 6 yıllık tutukluluğunun göz önüne alınmasını ve tahliye edilmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukat Hidayet Enmek, "Fadıl için konuşuyorum; o kardeşlerinin saldırıya uğradığını öğreniyor. İş yerine gidiyor ve kardeşlerinin demir sopalarla dövüldüğünü, silahla hedef alınarak vurulduğunu görüyor. Bu saldırının en başından meşru müdafaa kapsamında ele alınması gerekirken, biz 6 yıldır bu mahkeme duruşmalarında bunu dile getirmeye çalışıyoruz. Fadıl oraya gitmeseydi, Ferit Şenyaşar da hayatını kaybedecekti. Mehmet Şah elinde silahla onları vurmaya çalışıyor. Kamu personeline iş yaptırmamak, kamu malına zarar, kamu personelini darp etmekten kimse yargılanmadı. Müvekkilimizin tahliye edilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

DELİLLER KARARTILDI
Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran, Şenyaşar ailesine dönük saldırının "insanlık suçu" olduğunu belirtti. Delil tespitlerinin yapılmadığına dikkati çeken Duran, "Biz burada korkunç bir şey görüyoruz. Sadece aile üyeleri değil, adalet de katledildi. Orada sadece yıkanıp temizlenmedi duvarlar, boyandı. Orada oksijen tüpleri depodan çıkarılıyor, üzerlerinde buluntu yok. Oksijen askılıklarından bahsedildi. Katliamın yapıldığı 6'ncı ayın 20'sinde geliyorlar deliler için. Tanık delilleri biyolojik deliller karartıldı. Görüntüler olmasına rağmen mahkeme bunu yanlış okudu yanlış değerlendirdi" diye konuştu.

HDP'LİLERİ HEDEF ALDI
Sanık avukatlarından Bayram Kuş, "Adalet Nöbeti adı altında eyleme başlamasının ardından, devlet bu dosyayı başından attı. Devlet 3 buçuk yıldır bu tutuklamalar için neden bekledi?" diye sordu.

"Celal bey bir çok kez PKK tarafından suikaste maruz bırakıldı. Müvekkilime bir kumpas yapıldı. Celal'in suçu PKK'ye karşı dik durması mı? Müvekkilimin tek suçu Yıldız ailesinden olmak mı?" diyen sanık avukatlarından Bünyamin Çelik, Şenyaşar ailesini ziyaret eden dönemin HDP milletvekillerini hedef aldı. 

12 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Mahkeme, aranırken Mersin'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren sanık İbrahim Yıldız hakkında düzenlenen yakalama emrinin kaldırılmasına karar verdi. Tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında uygulanan imza atma yasağı kaldırıldı. Mahkeme, diğer isimlerin tutukluluğunun devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 12 Temmuz'a ertelendi.