25 Eylül 2024 Çarşamba

Fadıl Şenyaşar tahliye edilmedi

Şenyaşar katliamına ilişkin iki davanın birleştirilme kararı sonrası ilk duruşması Malatya'da görüldü. Davada Fadıl Şenyaşar'ın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, duruşma 18 Temmuz'a ertelendi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının Şenyaşar ailesinin işyerini ve sonrasında hastaneyi basarak 3 aile üyesini katletmesine ilişkin açılan ayrı ayrı açılan işyeri ve hastane davalarının birleştirilmesi sonrası ilk duruşma Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Dosya kapsamında tutuklu Celal Yıldız, Mikail Şimşek, Enver Yıldız'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi, "Birden fazla kez kişi öldürmek", "Birden fazla kez kişi öldürmeye teşebbüs etmek", "Kamu malına zarar vermek", "Suç delillerini gizlemek ve yok etmek", "Kamu kurumunda hırsızlık" ve "İşyeri dokunulmazlığı ihlali" suçlarından yargılanıyor.

Şenyaşar ailesi ve avukatları ile Urfa Sağlık İl Müdürlüğü avukatları duruşma salonunda hazır bulunurken, davada tutuklu bulunan sanık Enver Yıldız ve Celal Yıldız, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

İlk sözü alan Şenyaşar ailesinin avukatı Sevda Çelik Özbingöl, saldırının nasıl gerçekleştiğini hatırlattı. Dosya Malatya'da olduğu için etkin bir kovuşturma ve adil yargılama gerçekleşmediğini vurgulayan Özbingöl, istinaf kararı doğrultusunda beyanların yeniden alınması gerektiğini dile getirdi. Özbingöl, "Ailenin diğer üyeleri de taraf sıfatıyla eklenmeli. Vefat edenlerin mirasçıları bütünlüklü tespit edilip dahil edilerek yargılama en başında başlamalıdır" dedi.

Avukat Bülent Duran, ceza usulünü hiçe sayan bir yargılama olduğunu kaydederek, "Fadıl Şenyaşar hakkında değerlendirmeler bütünlüklü olmalıdır. Burada hukuk garabeti var. Tüm kamu gücünün ve kolluğun olduğu yerde yargılama yapılıyor. Her türlü delil karartıldıktan sonra alın yargılama yapın denildi. İstinaf kısmının bozma nedeninin aslı CMK 289'daki savunma hakkının kısıtlanmasıdır"  ifadelerini kullandı.

Avukatların beyanlarından sonra Ferit Şenyaşar ve kardeşi Mehmet Şenyaşar'a söz hakkı verildi. Avukatların beyanlarına iştirak ettiğini belirten Şenyaşarlar, aleyhe hususları kabul etmediğini söyledi. Ferit Şenyaşar'a söz hakkı verilirken, Yıldız ailesinden Süleyman Yıldız, sözlü sataştı. Mahkeme başkanı Süleyman Yıldız'ı uyardı.

Şenyaşar ailesinin ardından sanık avukatlarına söz hakkı verildi. Sanık avukatları olayların meşru müdafaa olduğunu belirterek, aleyhe hususları kabul etmediklerini söyledi.

Sanık avukatlardan sonra SEGBİS'le duruşmaya katılan Fadıl Şenyaşar, iddianamenin araştırma yapılmadan hazırlandığını, eksik hususların olduğunu söyledi. 

Yine SEGBİS'le duruşmaya katılan sanık Enver Yıldız ise, mahkeme başkanı ile tartıştı, "Siz teröristleri savunuyorsunuz" diyerek reddi hakim talebinde bulundu. Ara karar alan mahkeme heyeti, Yıldız'ın bu talebini reddetti. 

Sanık ve müştekilerin beyanlarından sonra konuşan savcılık, sanık Enver Yıldız'ın kaçma şüphesi, hüküm halindeki ceza miktarı, delilleri karartma şüphesi ve üzerlerinde atılan eylemlerin CMK 103/3 katalog suç olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Tanık hemşire İlyas Birgül, "Celal Yıldız'ı, olay yaşandıktan sonra hastane avlusunda gördüm, içeride görüp görmediğimi hatırlamıyorum. Dışarıda düzgün şekilde oturuyordu. Başka tanıdığım kimse yok. Bağırış çağırış sesleri duydum. Vurun, öldürün tarzı bir şey duymadım, silah görmedim" dedi. Bunun üzerine hakim Birgül'ün daha önce verdiği, "Direkt müşahede odasına daldılar. İnanç doktor geldi, cerrah Cengiz Yağmurlu geldi" beyanlarını sordu. Birgül, o beyanlarını hatırlamadığını söyledi.

Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu bulunan Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız için "kuvvetli suç şüphesi", Celal Yıldız ve Mikail Şimşek için ise "delillerinin toplanmaması" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Temmuz'a erteledi.