21 Eylül 2024 Cumartesi

F Oturması yasak nedeniyle bu haftada İHD'de yapıldı

339. F Oturması, Beyoğlu Kaymakamlığı'nın aldığı yasak kararı gerekçe gösterilerek engellenmek istedi. Tutsak yakınları, eylemi bu hafta da İnsan Hakları Derneği'nde yapmak zorunda kaldı. Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla düzenlenen oturma eylemi, bu hafta da polis tarafından engellendi. Tutsak yakınları, basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Serpil Kemalbay da katılarak destek verdi.

339. F Oturması polisin engellemeleri nedeniyle İnsan Hakları Derneği önünde basın açıklaması yapıldı. Galatasaray Meydanı bu hafta da kapatılırken insan hakları savunucuları, dernek binası önünde toplanmak istedi. Polisin engellemesi üzerine açıklama yapan İHD Hapishane Komisyonu, "İçinde bulunduğumuz süreçte hem içeride hem de dışarıda yoğun hak ihlalleriyle karşı karşıya bulunmaktayız. Ülkeyi yönetenler, geçmişte olduğu gibi bugün de ekonomik gücü elinde bulunduranların yanında yer alarak milyonlarca işçinin, memurun, esnafın her geçen gün artmakta olan sorunlarını görmezden gelmektedir. Özellikte olumsuz koşulların giderilmesi, gasp edilen haklarının verilmesi, insan hak ve özgürlüklerinin sağlanması için bir araya gelen insanlara hiç tahammülü yoktur" diye belirtti.

Açıklamada "İnsan olma onur ve erdemliğinin yok edilmeye çalışıldığı bu sürecin en ağır neticeleri ise hapishanelerde görülmektedir. İnsan haklarının ayaklar altına alındığı hapishanelerde, mahpusların her türlü ihtiyaç ve talebi görmezden gelinmekte, tedavi hakkı olabildiğince engellenerek mahpuslar ölüme terk edilmektedir. Bizler, insan hakları savunucuları olarak her türlü insani hakkı gasp edilen mahpusların sesi olmaya devam edeceğiz” denildi.

Her hafta farklı bir tutsağın yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekilen eylemde, kanser hastası Muhsin Kızılkan’ın durumu kamuoyunla paylaşıldı. Basın açıklamasını yapan Hatice Onaran şunları kaydetti:
"Muhsin Kızılkan 1963 Siirt doğumludur. 1993 yılında İzmir’de gözaltına alınarak tutuklanır. Müebbet hükümlüsü Muhsin Kızılkan, önce İzmir Hapishanesinde tutulur daha sonra Mersin/Silifke, Konya, Bartın, İskenderun gibi birçok hapishaneye sürgün edilmiştir. Hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu olmamasına karşın içeride bulunduğu süreç içinde çeşitli hastalıklara yakalanır, psikolojik sıkıntıları baş gösterir. Aralık 2016 tarihinde kolon kanseri teşhisi konur. Kısa bir süre sonra hastaneye yatırılarak, kalın bağırsakları ameliyatla alınır. Hayati riski olan bu ameliyattın ne öncesi ne de sonrasında ailesine haber verilmez. Aile bu ameliyat haberine kendi imkanlarıyla ulaşmıştır.

"Muhsin Kızılkan; ameliyatın ardından Adli Tıp Kurumu’nun verdiği 6 aylık bir raporla tahliye edilir. Raporun süresi bittikten sonra tutuklanarak yeniden hapishaneye götürülen Muhsin Kızılkan, şuan İskenderun T Tipi Hapishanesinde tutulmaktadır. Gerekli ve yeterli tedavinin yapılacağından kuşku duyduklarını belirten ailesi, yaşamından ve sağlığından sürekli endişe ettiklerini belirtmişlerdir.

"Biz insan hakları savunucuları, hem Muhsin Kızılkan’ın hem de diğer hasta mahpus ailelerinin kaygılarına ortağız. Eğer gerekli tedavi sağlanmazsa pek çok mahpusun yaşamını yitireceğinden kuşkumuz yoktur. Bu nedenle Muhsin Kızılkan ve tüm ağır hasta mahpusların gerekli tedavilerinin sağlanması için serbest bırakılmalarını istiyoruz."