25 Eylül 2024 Çarşamba

Ezîz Elî: Dilinizi öğrenin, dilinize sahip çıkın, dilinize önem verin

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Öğretmenler Birliği Kürtçe Araştırma Bölümü Yöneticisi Ezîz Elî Kürt Dil Bayramına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Devrimden önce Kürtçenin Suriye rejimi tarafından yasaklandığını hatırlatan Ezîz Eli  Rojava devrimiyle diğer dillerle birlikte Kürtçenin geliştirildiğini belirtti. Ezîz Eli, "Dilinizi öğrenin. Dilinize sahip çıkın. Dilinize önem verin" çağrısında bulundu.

Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının 1932 yılında Latin alfabesiyle yayınladıkları ilk Kürtçe dergi olan Hawar'ın çıkarıldığı 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı olarak ilan edildi. 17 yıldır Kürdistan'ın ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Kürtler bu günü bayram olarak kutluyor.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Öğretmenler Birliği Kürtçe Araştırma Bölümü Yöneticisi Ezîz Elî  Kürt Dil Bayramına ilişkin ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Kürt halkının Kürt Dil Bayramını kutlayan Elî, Kürtçeye ilişkin tarihsel hatırlatmalarda bulundu. Dünyada yaklaşık 5 bin dilin olduğunu kaydeden Elî bunlardan birisinin de Kürtçe olduğunu ifade etti. Kürtçenin güçlü ve kadim bir dil olduğunu belirten Elî dil bilimcilere göre Kürtçenin 36. seviyede yer aldığını kaydetti, "Bu çok yüksek ve onurlu bir seviye" dedi.

Kürtçe'de bir milyon ve iki milyon 200 bin arasında kelime bulunduğunu aktaran Elî, "Kürt dil bilimcilerin onayladıklarına göre lehçeler 4 temel lehçeden oluşuyor. Bunlar Kurmancî, Soranî, Zazakî ve Hewremanî. Yani Kürtçe hakiki bir dil. Ruh ve kök sahibi aynı zamanda zengin bir dil" dedi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkların Kürtçe'yi tanımalarını istediklerini belirten Elî şu ifadeleri kullandı: "Kürtçe okuma-yazmayı öğrenin. Kürtçe eğitimlerine katılın. Çünkü Kürtçe çok değerli ve güçlü bir dil."

Halkın Kürtçe'ye sahip çıkmasını istediklerini vurgulayan Elî "Önemli bir süreçten geçiyoruz. Kürtçe önceleri yasaklanmıştı. Herkes kendi dilinde konuşuyordu. Fakat Kürtlerin kendi dilinde konuşmasına, yazmasına, tutumunu belirlemesine izin vermiyorlardı. Bu tarihi bir fırsat. Halkımızın bunu iyi anlamasını istiyoruz. Özellikle Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye devrimiyle büyük bir fırsat geldi. Binlerce yıldır bunu bekliyorduk" dedi.

Elî, Celadet Elî Bedirxan'ın bir sözünü alıntılayarak "Kürtler dilinizi öğrenin ya da 'Biz Kürdüz' demeyin" dedi.

Birçok bilim insanının "Dil insanın kimliğidir", "İnsan dilinde gizlidir, konuşmadan tanışamaz" gibi tanımlamalar yaptığını hatırlatan Elî, Kürt halkına şu çağrıyı yaptı: "Dilinizi öğrenin. Dilinize sahip çıkın. Dilinize önem verin."