22 Eylül 2024 Pazar

Evo Morales Meksika'nın iltica teklifini kabul etti

Bolivya'da ABD destekli muhalefetin darbesi soncu istifa eden Devlet Başkanı Morales, Meksika'nın sunduğu iltica teklifini kabul ederek ülkesinden ayrıldı.

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan seçimlerde 4'üncü kez devlet başkanlığına seçilen Evo Morales, ABD destekli muhalefetin darbesinin ardından, Meksika'dan gelen iltica teklifini kabul ettiğini açıkladı.

Morales Twitter üzerinden ülkeden ayrılma kararını açıkladı ve "Meksika'ya gidiyorum. Bu kardeşlerimizin hayatımızı kurtarmak için gösterdiği hoşgörüye minnettarım" mesajını paylaştı.

Evo Morales, mesajın devamında, siyasi nedenlerle ülkeden ayrılmanın kendisini üzdüğünü ama "daha güçlü şekilde geri döneceğini" söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanı da 60 yaşındaki Morales'in Meksika'ya gitmek üzere uçağa bindiğini açıkladı.

Başkent başta olmak üzere ülkedeki Morales yanlıları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor. Ülkenin askeri kuvvetlerinin başı, polise destek sağlanması için orduya talimat verildiğini duyurdu.

Olaylarda 20 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Morales, ülkeden ayrılmadan önce yaptığı bir açıklamada, kendisini istifaya zorlayan "karanlık güçlere" karşı taraftarlarını direnişe çağırmıştı.

Evo Morales'in istifası ile boşalan devlet başkanlığı koltuğunu ise seçimlere kadar Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Áñez'in vekalet etmesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?
Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde "hile" yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Tartışmalı seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales'in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales'in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Morales, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman'ın istifa çağrısının ardından görevi bırakmıştı.