GÜNCEL
ETHA çalışanlarının yargılandığı davada tahliye çıkmadı
ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Harun Pehlivan ile Gülsen İmre İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısında. ETHA çalışanları gazetecilik mesleğini savundu. Sonuçlanan duruşmada tahliye çıkmadı, duruşma 5 aralık 2018 tarihine ertelendi.
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ferhat Harun Pehlivan ile Gülsen İmre İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısında.
HDP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık da katılarak duruşmayı izledi.
Kimlik tespitiyle başlayan duruşma ETHA muhabiri Pınar Gayıp'ın savunmasıyla devam etti. Savunmasına gazetecilik mesleğini tanımlayarak başlayan Gayıp, gazeteciliğin, egemenlerin iktidarlarını kurmak ve korumak için gizlemeye çalıştığı gerçeklerin izini sürmek ve açığa çıkarmak olduğunu belirtti. Gayıp, gazetecilerin görevinin bu gerçekleri ne pahasına olursa olsun halka ulaştırmak olduğunu kaydedetti.
KATLEDİLEN GAZETECİLER ANILDI
Musa Anter, Metin Göktepe, Hrant Dink şahsında katledilen gazetecileri anan Gayıp, iktidarın tutsaklıkla cezalandırmaya çalıştığı tutuklu meslektaşlarına da dayanışma mesajlarını iletti.
Gazetecilik faaliyetin ve ETHA'nın gözaltına alınmalarına ilişkin yaptığı haberin suç olarak gösterildiğini belirten Gayıp, "Semiha Şahin'in editörü benim de muhabiri olduğum Etkin Haber Ajansı'nın bizim haberimizi yapmasından, sahiplenmesinden daha doğal ne olabilir? Suç bunun neresinde?" diye sordu.
'GERÇEKLERDEN KAÇAN GAZETECİ OLUR MU?'
"Gerçeklerden kaçan gazeteci olur mu?" diye soran Gayıp, "İddianame de 'suç' olarak gösterilen 'ETHA çalışanı kimliği' benim için bir onurdur. Her gün çocukların, kadınların, LGBTİ'lerin sömürüldüğü, katledildiği, işinden edilenlerin, egemenlerin savaşlarında çocuklarını kaybedenlerin ırkçılığa karşı kardeşlik, savaşa karşı barış dedikleri için bedel ödetilenlerin feryadının yükseldiği bir ülkede bunları yazmak, haberleştirmek suçsa bu suçu defalarca işlediğimi açıkça ifade ediyorum" diye belirtti.
İddianamede IŞİD'le savaşırken ölümsüzleşenlere dair paylaşılan haberlerin 'suç' olarak gösterildiğine dikkat çeken Gayıp, "IŞİD'le mücadelede yaşamını yitiren savaşçılar diğer ülkelerde resmi devlet töreniyle karşılanırken Türkiye'de 'terörist' ilan ediliyor" dedi. Suruç katliamından şans eseri kurtulduğunu belirten Gayıp, "Eğer o gün basın çalışanlarının olduğu tarafta yer almasaydım bugün burada olamazdım. Tıpkı katliamda yaşamını yitiren gazetecilik bölümü öğrencisi Aydan Ezgi Şalcı ve Büşra Mete gibi" dedi.
SURUÇ'TA KATLEDİLENLERİ ANMAK SUÇ DEĞİLDİR
20 Temmuz sonrası yaşanan katliamların haberlerini yaptığını katliam bölgelerine gittiğini belirten Gayıp, "Ve tutuklanana kadar Suruç katliamının davasının tüm duruşmalarını takip ettim. Kendi acımı canı yananlarla birleştirerek güç aldım bu haberleri yaparken. Bu yüzden IŞİD'e karşı mücadele yürütenlerin onurlu direnişi benim nezdimde meşrudur. Onları anmakda onları sahiplenmek de suç değildir" dedi.
ŞAHİN: GAZETECİLİK TARAFSIZ DEĞİLDİR
ETHA Editörü Semiha Şahin savunmasına özgür basına kendileriyle dayanışmasından dolayı teşekkür ederek başladı. En temel hak talebinin bile baskı altına aldığına vurgulayan Şahin, "Yargıdaki temel sorun yargıya yön veren iktidarın anlayışında. Benim ve birçok gazetecinin tutuklanmasıadaletin 'a'sını aradığımızı gösteriyor. ETHA muhalif bir yayın çizgisinde ezilenlerin yanındadır Gazetecilik gerçeği ortaya çıkarmayı gerektirir, biz de bunu yapıyoruz. Gazetecilik tarafsız değildir, özgür basın tarafındayım" dedi.
Şahin, katledilen gazeteci Uğur Mumcu'nun bir sözünü hatırlatarak, gazeteciliğin siyasi olduğunu vurguladı. Sosyal medya paylaşımlarından, takip ettiği haberlerden ve hakkındaki iddialardan bahsetti. Şahin, "Tutuklanma sırasını bana gelmişti ve tutuklanmam hükmedildi. Gözaltına alınırken yaşadığım hukuksuzluktan dolayı yaptığımız açlık grevi ve editörü olduğum ETHA'nın gözaltına alındıktan sonra benim için yaptığı açıklama da iddianameye konmuş" diye konuştu.
Şahin savunmasında şunları da söyledi: "İddianamede yer alan Suphi Nejat Ağırnaslı için yapılan etkinlik bir mitingti. Yasadışı olduğu öne sürülüyor ama saatlerce süren, binlerce kişinin katıldığı ve hiçbir olayın çıkmadığı bir miting. Nejat'ı yakından tanırım, kendisi nerede ezilen bir halk varda oradaydı. Filistin halkıyla da dayanıştığı için ben de orada Filistin bayrağı taşıdım. Yasadışı bir örgütün bayrağı değil."
ETHA YAYINLAYINCA NEDEN SUÇ OLUYOR?
Gazeteci olduğunu vurgulayan Şahin, "İddianamede yer alan fotoğraflar da gösteriyor ki elimde not defterim var, haber takibi yapıyorum" dedi. Facebook ve Twitter hesabı olduğunu ifade eden Şahin, sözlerine şu biçimde devam etti: "Binlerce tweetim vardı ve içlerinden birkaç tanesi seseçilerek hakkımda hüküm verilmeye çalışılıyor. Ajansımız yaptığı haberle bir aidiyet kurmaz. Suç diye lanse edilmeye çalışılan ETHA gündemde yer alanlar bir eylem çağrısı değil mesleki çalışmamızın bir gerekliliği Anadolu Ajansı'nda da Demirören'de de görebilirsiniz. Bunlar hicbir çağrı içermez. Facebook paylaşımlarım ise ETHA'nın haberleri. Yaptığımız haberleri sadece biz yapmadık. Biz yayınlayınca ya da ben paylaşınca neden suç oluyor? Bu dava hukuk davası değil, siyasi bir dava. Dosya siyasi konjektürün ürünü. Bir tek de biz yargılanmıyoruz. Sadece bu haftada 84 gazeteci yargılanacak. Düşüncelerimi saklamıyorum, gizlemiyorum tahliyemi talep ediyorum."
SGDF KRİMİNALİZE EDİLİYOR
Ferhat Harun Pehlivan ise SGDF olduğunu belirtti. Bu süreçte tüm yasal dernek ve kuruluşların kriminalize edilmeye çalışıldığını kaydeden Pehlivan, "Burada olmamın sebebi olarak gösterilen sosyal medya hesaplarımdan yaptığım paylaşımlar hiç bir propaganda amacı taşımıyor. Paylaşımlarım tamamen insanidir" dedi. Muhalif kimliğimden kaynaklı tutuklandığını ifade eden Pehlivan, "Gözaltı sürecimiz ve tutukluluğumuz tamemen hukuksuzdur. Sosyal medya hesaplarım yeterince incelenseydi bu anlaşılacaktı" diye kaydetti. Tutukluluk süresince keyfi uygulamalara maruz kaldıklarını kaydeden Pehlivan, aylardır spor ve sohbet haklarının engellendiğini, 1 yıl boyunca hazırlandığı üniversite sınavına OHAL bahane edilerek katılımının engellendiği belirtti.
SERKAN TOSUN'U TANIRIM
Aynı dosya kapsamında yargılanan Gülsen İmre ise ifadesinde Rojava'da yaşamını yitiren MLKP savaşçısı Serkan Tosun'u çocukluğundan beri tanıdığını belirtti. Yıllardır aynı mahallede yaşadıklarını belirten İmre, mahallede yaşayan herkesin yıllardır acısını, mutluluğunu paylaştığını belirtti. Serkan Tosun'a dair paylaşımlarını bu sebeple yaptığını kaydeden İmre, "Serkan, aile dostumuzun çocuğu. Bu yüzden yaptım paylaşımları. Bu örgüt propagndası değildir" dedi. Tutuklanmasıyla irlikte ailesinin ve çocuklarının fazlasıyla mağdur olduğunu kaydeden İmre tahliyesini talep etti.
DEĞİŞEN SİYASİ KONJOKTÜR SONUCU TUTUKLANDILAR
Avukat Gülhan Kaya, "sosyal medya gibi durumlarda değişen siyasi konjonktürün sonucu tutuklamamalar gerçekleşiyor. Birkaç yıl önceye kadar böyle durumlar çok istisnaydı. Yargı makamlarında da sanıkların lehine olan delilleri hiç görmüyoruz" dedi.
Avukat Kader Tonç ise şunları söyledi: "İddianame kolluğun fezlekesinin aynısı. Sosyal medya hesapları kolluk tarafından hukuksuzca bir şekilde taranmış. ETHA çalışanları olduklari için üyelikle iliskilendirilmeye çalışılıyor. Aynı zamanda bu dava ile basının özgür olması hakkı ihlal edilip halkın haber alma hakkı engellenmiştir. Müvekkillerimizin kaçma şüphesi yoktur."
TAHLİYE ÇIKMADI
Yapılan savunmaların kararını açıklayan mahkeme heyeti, tum sanıkların tutukluluk halinin devamına, bir sonraki duruşmayı 5 Aralık 2018 tarihine erteledi.