24 Eylül 2024 Salı

ESP'li Demirtaş kaçırıldı, işkenceye uğradı

ESP'li Serhad Demirtaş, partisinin Leyla Güven ve hapishanelerde binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevi direnişine destek için yaptığı eyleme katıldığı için yüzü maskeli kişiler tarafından kaçırıldı, işkenceye uğradı. Demirtaş,"Meşru olan Leyla Güven'in ve açlık grevi eylemcilerinin talepleridir. Bu saldırılar sokakta bertaraf edilir" dedi.
AKP iktidarın, 7 Haziran'dan toplumsal muhalefeti sindirmek, susturmak için tüm yöntemleri kullandı. Katliamlar, baskı ve tutuklamalar yöntemlerin başında geliyor. Ancak, bunlar da işe yaramayınca '90'larda kullanılan kaçırma, tehdit etme yöntemleri yeniden devreye konuldu. Bunun son örneği dün gece yaşandı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP) Ataşehir İlçe Başkanı Serhat Demirtaş, yüzlerinde kar maskesi olan, sivil giyimli iki kişi tarafından kafasına çuvak geçirilerek kaçırıldı. Demirtaş, yaşadıklarını ETHA'ya anlattı.
 
Dün gece saat 1.00 civarında Esenler'de bulunun evine giderken "Torneo Conec" marka plakasız sivil bir araçla kaçırılan Demirtaş'a 5 saat boyunca işkence yapıldı. Demirtaş, yaşadıklarını şöyle aktardı: "Arkamdan bir aracın geldiğini fark ettim. Bunun üzerine hızlanmaya başladım, caddeye, insanların daha kalabalık olduğu yere yürümeye başladım. O anda arabayı önüme çektiler ve aradan kar maskeli iki kişi inerek başıma çuval geçirdi ve beni zorla araca bindirdi. Başımda çuval olduğu için nereye götürüldüğümü göremedim ama beni en son nezarethane benzeri bir yere götürdüler. Nezarethanede sırtımı demir parmaklıklara dayayıp, plastik kelepçe taktılar. Sürekli ayakta durmaya zorladılar."
 
'İÇİ SU DOLU BİR KOVAYA BAŞIMI SOKTULAR'
 
Kendisine tüm gece aynı şeyler söylendiğini aktaran Demirtaş, "ESP olarak Leyla Güven ve açlık grevindeki tutsakların sesine ses olmak için cuma günü dönüşümlü bir biçimde dışarıda açlık grevi başlatacağız. Ayrıca geçtiğimiz günlerde açlık grevindekilerin talepleri için Kadıköy'de çalışma yaparken darp edilerek gözaltına alınmıştık. Bunu da hatırlatarak tehdit ettiler. 'Yapmayacaksınız açlık grevi, açlık grevine filan girmeyeceksin' diye tehdit ettiler. Geçen gün gözaltına alındığımda darp edildiğim için yüzümde oluşan yaralara bastırarak ve belime yumruklar vurarak işkence yaptılar. Bir süre sonra beni çözdüler ve içi su dolu bir kovaya başımı defalarca sokup sokup çıkararak defalarca aynı tehditleri savurdular. Tüm bu işkenceler karşısında bir süre sonra bayıldığım için beni tokatla uyandırdılar. Sonra beni kaçırdıkları yerin yakınana geri bıraktılar" dedi.
 
'MEŞRU OLAN BİZİM TALEPLERİMİZ'
 
Bu saldırının asıl olarak tecride karşı mücadele edenlere yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: "Aynı zamanda partim ESP'nin cuma günü başlatacağı dönüşümlü açlık grevlerine bir gözdağıdır. Meşru olan biziz, meşru olan bizim taleplerimizdir. Tecridin kaldırılmasını istemek, Leyla Güven ve tüm tutsakların direnişini sahiplenmek meşrudur. Meşru olmayan ise beni gecenin birinde kar maskeli bir biçimde kaçırmalarıdır, direnişteki evlatlarına sahip çıkmak için dün Gebze Hapishanesi önüne giden anneleri darp ederek gözaltına alanlar, bugün Diyarbakır'da milletvekillerimiz Remziye Tosun'u ve Musa Farisoğulları'nı yaralayanlardır."
 
'BU SALDIRILAR SOKAKTA BERTARAF EDİLİR'
 
Yeniden '90'larda uygulanan işkence yöntemlerine dönüldüğünü söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu saldırılar sokakta bertaraf edilebilir. Bugün açlık grevi eylemleri ve tecridin kaldırılması talebi daha çok sahiplenilmeli. Bunu sokakta örmek gerekiyor, direniş içeride başladı ama sokakta sesi yükseltilebilir."
 
ESP İstanbul İl Örgütü, Demirtaş'ın kaçırılmasına ilişkin yarın saat 11.00'da İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyecek.