21 Eylül 2024 Cumartesi

ESP: Soma'dan İliç'e işçi katliamlarının hesabını sormaya

Soma katliamının 10. yılında açıklama yapan ESP Genel Merkezi, Soma'dan İliç'e katliamlar karşısında faşist şeflik rejiminin ve sermayenin cezasızlık çarkını kıracaklarını, birleşik mücadeleyi büyüterek hesap soracaklarını kaydetti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Soma'dan İliç'e işçi katliamların hesabını sormaya çağırdı. Soma'da 301 maden işçisinin katledilmesinden bu yana geçen on yılın hatırlatıldığı açıklamada, "Katliamın sorumlularının cezalandırılmadığı, ailelerin taleplerinin karşılanmadığı adaletsizliklerle dolu on yıl" denildi.

'KADER PLANI DİYEREK VAHŞİ ÇALIŞMA REJİMİNİ SAVUNDU'
Soma'da ve genel olarak madencilik alanında en vahşi çalışma ve sömürü koşullarını yaratan, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini hiçe sayan, güvencesiz ve taşeron çalıştırmayı kural haline getiren iktidar ve sermayenin katliamın sorumluları olduğu kaydedilen açıklamada, "TKİ'ye ait olup Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen madende iktidar kendi sorumluluklarının hesabını vermekten kaçtı. O dönem başbakan olan faşist şef "kader, fıtrat" ile açıkladı. Soma katliamı davası Soma'dan kaçırıldı. Üst düzeyde kamu görevlilerinin ve TKİ'nin sorumluluğunun üzeri örtüldü. Maden patronları hakkında açılan davalarda adaletsizlik sürdürüldü. Nisan 2019'da madeni işleten, katliamda sorumluluğu olan maden patronu cezaevinden çıkarıldı, bir yıl sonra ise infaz düzenlemesi ile diğer sanıklar da tahliye edildiler. Dava cezasızlıkla kapatıldı. O maden patronuna, adeta ödül gibi, maden işletme yetkisi geri verildi. TKİ Soma'da yeni maden sahalarını ihaleye açarken bir yandan da kendi işletmesindeki ocakları özelleştirmeye devam etti. İktidarın cezasızlık ve sermayeyi, madenlerdeki sömürü düzenini kollama politikaları sonucu benzer işçi katliamları devam etti. Ekim 2022'de Amasra'da yine TKİ'ye ait madende 43 işçi katledildiğinde faşist şef yine 'kader planı' diyerek vahşi çalışma rejimini savundu" ifadeleri kullanıldı. 

'BİRLEŞİK MÜCADELEYİ BÜYÜTEREK HESAP SORACAĞIZ'
ESP Genel Merkezi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Nitekim 13 Şubat 2024'te Erzincan İliç'teki doğa ve işçi katliamıyla da yine sermaye ve faşist şeflik rejiminin Soma'dan bu yana geçen on yılda hesap vermesi gereken katliamlar silsilesi artarak sürüyor. Adalet mücadelemiz de sürüyor, sürecek. Soma'yı ne unuturuz, ne de unuttururuz. Katliamlar karşısında faşist şeflik rejiminin ve sermayenin cezasızlık çarkını kıracak, birleşik mücadeleyi büyüterek hesap soracağız."