20 Eylül 2024 Cuma

ESP PM üyesi Hüseyin İldan tahliye edildi

Devrim şehitlerini sahiplendiği için mart ayından bu yana tutsak edilen ESP PM üyesi Hüseyin İldan, "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Sosyalist İldan, devrim şehitlerini anmak için katıldığı eylem ve etkinlikleri savundu, mücadeleye devam edeceğini belirtti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Parti Meclisi üyesi Hüseyin İldan'ın "örgüt üyeliği" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

9 Mart sabahı ev baskınlarıyla gözaltına alınan ve 12 Mart'ta tutsak edilen İldan, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıktı. İldan'a devrim şehitleri için düzenlenen anma etkinliği ve cenaze törenine katılması suçlama olarak yöneltildi. 

Savunmasını yapan İlden, emekli bir deri işçisi olduğunu kaydetti. Yerleşik bir hayatı olduğunu, birçok kişiyi sendikal mücadelesi nedeniyle tanıdığını dile getiren İldan, "Doğum günlerine, cenaze törenlerine, düğünlerine gitmem normal değil mi" diye sordu. 

Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusunun ardından yürütülen adalet mücadelesi kapsamında her ayın 20'sinde Kadıköy Halitağa'da düzenlenen oturuma katıldığını belirten İldan, "Gezi anmalarına katıldım, Gezi şehitlerini saygıyla anıyorum. Berkin'in anmasına katıldım. Mayıs ayında yapılan anmalarda yer alıyorum. Sadece kasım ayında yapılan bir anma varmış gibi gösteriyorsunuz. Her anmaya gidiyoruz, katılıyoruz. Bir ailemiz hasta; ameliyat olmuş, geçmiş olsuna gitmişiz örgüte bağlıyorsunuz. Bir aile mezar taşı yapıyordur, ben Tuzla'da oturuyorum ve Cemevinde tanıdığım var. Mezar taşı yapanı tanıyorum bu suç unsuru gösteriliyor. Sosyalist bir kimliğim var. Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nde Parti Meclisi üyesiyim" dedi. 

El konulan dijital materyallere ilişkin yöneltilen soruya ise İldan, şu yanıtı verdi: "Ne hikmetse önceki mahkemede de alınmıştı bu dijitaller. Polisin ambalajı var poşeti var. Sosyalist Kadın, Marksist Teori dergisini; Atılım gazetesini soruyorsunuz. Bunlar sosyalist basın. Evden alınmadı, görme sorunundan dolayı internet üzerinden okuyorum."

Savcılık sosyalist Hüseyin İldan'ın tutukluluğunun devamını isterken mahkeme heyeti tahliyesine karar verdi. Dava ise 8 Ekim 2024 tarihine ertelendi.