21 Eylül 2024 Cumartesi

ESP: Nakba Gazze'de sürüyor

Nakba'nın 76. yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yapan ESP, "Gün; Nakba'nın 77. yılına girerken, Gazze'de süren işgal ve soykırıma karşı direnen Filistin halkıyla dayanışma günüdür" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Nakba'nın 76. yıldönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bugün Nakba'nın yani Filistin halkının 'Büyük Felaket' adını verdiği, Filistin ülkesine dönük işgal, tehcir ve soykırım politikasının başlangıcının yıldönümü. Siyonist işgalci İsrail devletinin Birleşmiş Milletler tarafından resmen tanındığı 14 Mayıs 1948'in ertesi günü olan 15 Mayıs, Filistin halkı tarafından Nakba olarak adlandırıldı.

Zembereğinden boşanan acılar o günden bu güne hiç durmadı. Emperyalizmin Ortadoğu'daki kanlı hançeri siyonist İsrail devleti, 1947'de fiili, 1948'de de resmen başlayan işgali, 76 yılda adım adım genişletti. 1947'de Filistin topraklarının yüzde 11'ini elinde bulunduran Yahudi toplumu, ilan edilen İsrail devletinin işgalci-siyonist politikaları neticesinde bugün Filistin topraklarının yüzde 85'inden fazlasını işgal etmiş durumda. Kesintisiz büyüyen bu işgale kesintisiz büyüyen acılar eşlik etti. 'Topraksız halk', başka bir halkı tehcir ve katliamlar eliyle topraklarından sürdü.

Aradan geçen on yıllardan sonra bugün siyonist İsrail devletinin, siyonist savaş şefi Netanyahu eliyle Gazze'de, geçen yılın Ekim ayından beri sürdürdüğü işgal ve soykırım tam anlamıyla 'ikinci Nakba'dır. Dünyanın gözü önünde şimdiye dek 35 bini aşkın çocuk, kadın, yaşlı Filistinli katledildi.

BM kararlarına rağmen ikiyüzlü emperyalistlerin tam desteğiyle süren soykırımcı siyonist işgale, dünya halkları öfkesi gün geçtikçe büyüyor. Başta ABD olmak üzere emperyalist ülke ve metropoller, Filistine omuz veren gençliğin isyanı, işçi ve emekçilerin blokaj eylemleriyle sarsılıyor. ABD sokaklarında Vietnam ruhu geziniyor. Demokrasi cakası satan siyonizm dostu emperyalist burjuva devletleri, tahammülsüzlüğünü sokaklarda Filistin halkıyla dayanışan kitlelerin üzerine polisi salarak, Filistin bayrağını yasaklayarak gösteriyor.

Bütün bunlar olurken, sözde Filistin halkının gerçekte işgalci İsrail devletinin dostu AKP-MHP faşist şeflik rejimi, uzun yıllar nemalandığı 'one minute' efsanesinin çökmesinden ve büyüyen tepkilerin ardından ticari ilişkileri kısmi ve geçici olarak askıya almak zorunda kaldı.

Gün; Nakba'nın 77. yılına girerken, Gazze'de süren işgal ve soykırıma karşı direnen Filistin halkıyla dayanışma günüdür.

Nehirden denize özgür Filistin kazanacak!"