30 Eylül 2024 Pazartesi

ESP Kürdistan'dan 73. Ferman açıklaması

Ezidîlere dönük 73. Ferman'ın 8. yılına ilişkin açıklama yapan ESP Kürdistan, katliamın bir diğer sorumlusunun da Türk devleti olduğunu hatırlattı. ESP Kürdistan, "Ezidî 'sorunu' ve özyönetim temelinde çözümü, Ortadoğu'nun tüm halklarının geleceği bakımından, barış içinde, eşit ve özgür biçimde yaşamanın sadece imkânına değil aynı zamanda zorunluluğuna da işaret ediyor" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, Ezidî katliamına ilişkin açıklama yaptı. Ezidî halkının tarih boyunca katliamlara, kıyımlara, kırımlara maruz bırakıldığı ve fermanlar çıkartıldığını hatırlatan ESP Kürdistan, "8 yıl önce, 3 Ağustos 2014'te Ezidî halkımızın kadim toprağı olan Şengal'de AKP beslemesi DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleştirilen soykırım, Ezidîlere dönük '73. Ferman' olarak adlandırılır" dedi.

'KADIN VE ÇOCUKLAR KÖLE PAZARINDA SATILDI'
DAİŞ'in, Musul kentini ele geçirdikten sonra Şengal'e yöneldiğini ve 5 bini aşkın Ezidîyi katlettiği, binlerce kadını ve çocuğu Arap ülkelerinde kurulan köle pazarlarında sattığını ifade eden ESP Kürdistan, "Bugün sömürgeci Türk devletiyle işbirliği temelinde Kürt ulusal özgürlük mücadelesi karşısında ihanet pratiği sergileyen KDP'nin ve DAİŞ karşısında basireti tutulan Irak ordusunun, insafına terk ettiği DAİŞ tarafından alıkonulan Ezidî kadınların bir kısmı tecavüze uğradı, bir kısmı katledildi. Bu vahşetten göç yollarına düşerek kurtulanların bir bölümü açılan koridorlar sayesinde Rojava'ya ve Güney Kürdistan'ın Zaxo ve Duhok kentlerine, bir bölümü Kuzey Kürdistan kentlerine ulaşarak hayatını kurtarabildi" dedi. Koridorların gerilla tarafından açıldığına ve korunduğuna dikkat çeken ESP Kürdistan, DAİŞ'in elinde yüzlerce Ezidî kadının esir tutulduğunu kaydetti.

'ŞENGAL KATLİAMI'NDAN TÜRK DEVLETİ DE SORUMLUDUR'
İşgalci devletin hem kendi ordusuyla hem de beslediği çeteler aracılığıyla halkları katliamlardan geçirdiğini kaydeden ESP Kürdistan, Şengal'de dahil, Zergelê, Mexmûr ve Zaxo gibi sayısız katliamda ve işgal girişiminde Türk devletinin de sorumlu olduğunu belirtti.

ESP Kürdistan, açıklamasında şu iadelere yer verdi: "Ezidî halkına düşmanlık bugün de bölge gerici devletleri tarafından sürdürülmektedir. Şengal, hala bölgesel gericiliğin işgal ve zulüm politikalarının odağında durmaktadır.

'SORUN ÖZYÖNETİM MODELİYLE OLANAKLI'
Ezidî halkı ise tek bir şey istiyor; kendi topraklarında inancıyla, kimliğiyle var olmak. Yok olmanın eşiğine gelen ve yaşadığı bu trajediler nedeniyle özellikle devletlere yönelik son derece haklı bir güvensizlik içinde bulunan Ezidîler, bunun da herhangi bir devletin himayesinde kalarak değil, ancak özerk bir yapıyla, özyönetim modeliyle olanaklı olduğunun farkındalar.

Sonuç olarak Ezidî 'sorunu' ve özyönetim temelinde çözümü, Ortadoğu'nun tüm halklarının geleceği bakımından, barış içinde, eşit ve özgür biçimde yaşamanın sadece imkanına değil aynı zamanda zorunluluğuna da işaret ediyor."