20 Eylül 2024 Cuma

ESP 'Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz' bildiri yayınladı

ESP, yaşanan ekonomik krize ilişkin "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" başlıklı bildiri yayınladı.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yaşanan ekonomik krize ilişkin "Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz" başlıklı bildiri yayınladı.
 
Bildiride, "TL değersizleştikçe kriz derinleşiyor. Gırtlağına kadar dolar borcuna batmış şirketler iflasın eşiğine geliyor, 'kurtarın bizi' diyerek devlete koşuyor. Fatura yine işçi-emekçilere çıkarılıyor" denildi.
 
Bildirinin devamında şu ifadelere yer verildi:
"Sermaye de sınırsız teşvik, hibe ve vergi affı ile kurtarılırken bize doğalgazdan elektriğe, yumurtadan ekmeğe zamlar yağıyor. Onlara yeni krediler, yeni projeler verilirken bize sabretmemiz söyleniyor.
 
"Kriz daha da derinleşecektir. Patronlara ne kadar ne kadar kaynak aktarılırsa aktarılsın onlara yine de yetmeyecek, yakın zaman da daha da artan hayat pahalılığına bir de işten çıkarmalar eklenecektir. Emperyalistlerin alacaklarının tahsili için IMF anlaşması dayatılacak, bu sefer de IMF borcunu ödemek için kemer sıkma politikaları uygulanacaktır. Patronlar kurtarılırken sağlık, emeklilik, işsizlik vb. fonlar gasp edilecek, özelleştirmeler artacak, işçi sınıfı çok daha fazla mülksüzleşecektir.
 
"Bu, kapitalizmin ve onun çürümüş hali olan faşizmin fıtratında vardır. Yıllarca kolay kâr ve hızlı rant için ekonomiyi giderek daha fazla ithalata, dolara ve dış borca bağımlı hale getiren, mevcut iktidar için başka bir çıkış yoktur.
 
"Bu, onların kaderi olabilir ancak bizim kaderimiz değildir! İşçiler ve emekçiler olarak zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, iş cinayetlerine, grev ve sendika yasaklarına, IMF ve kemer sıkma politikalarına karşı örgütlenelim, isyan edelim!"
 
ESP, İşçi ve emekçileri krizin etkilerinden korumak için aşağıdaki taleplerin yerine getirilmesini istedi:
"-İşçi çıkarmak ve taşeron/kiralık statüde işçi çalıştırma yasaklansın!
-Temel gıda,ev elektriği ve ısınmada KDV kaldırılsın!
-İşsizlik fonunun amacı dışında kullanımı yasaklansın. İşsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli süre 6 aya indirilsin!
-Ücretler korunarak haftalık 30 saate düşürülsün!
-İşletmelere ve finansal sermayeye artan oranlı vergi uygulansın, veraset ve servet vergisi getirilsin!
-Yıllık geliri yıllık asgari ücrete eşdeğer köylülerin banka borçları iptal edilsin!
-Savaş ve işgallere son verilsin, savaş bütçesine payı, yoksullara yardım bütçesine ayrılsın!"