25 Eylül 2024 Çarşamba

ESP: Kayyum darbesine karşı belediyeler önünde direnelim

HDP'li 4 belediyeye bugün atanan kayyumlarla ilgili açıklama yapan ESP, "Kayyum darbesini geri püskürtmek için tüm devrimci-demokratik kamuoyunu Saray faşizmine karşı mücadele etmeye, belediyeleri önünde direnen seçilmişlerimizin sesine ses vermeye çağırıyoruz" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Diyarbakır'ın Merkez Yenişehir ve Hazro, Şırnak'ın İdil ile Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar Belde belediyesi eşbaşkanları İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevden alınarak, yerlerine kayyum atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

AKP-MHP faşist iktidarının irade gaspının devam ettiği belirtilen açıklamada, haklarında yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek belediyelerin gasp edilmesininin kayyum darbesi olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Yönetememe krizini halkın haklarını gasp etmekle, emekçi Kürt halkımıza karşı yürüttüğü kirli savaş politikasını siyasi kırımla derinleştirmekle ve Rojava'yı işgalle aşmaya çalışan Saray diktatörlüğü HDP'li belediyeleri kayyum darbesiyle işgal ediyor. Gasp ve işgal edilen HDP'li belediye sayısı 20'ye ulaşmışken, yerel yönetimlerde düzenleme içeren taslakla tüm belediyeleri merkezileştirerek doğrudan Saray'a bağlayacak bir kayyum yöntemine hazırlık yapılıyor.

"20 belediyenin gasp edilmesi ve yerel yönetimlerde değişiklik tasarısı, halkın seçilmiş iradesine, kendini, yaşam alanını yönetme iradesine açık bir darbedir. Eğer ortak bir akıl, birleşik bir mücadele gücüyle HDP belediyelerine sahip çıkılmazsa Türkiye'de savunulabilecek tek bir kurum kalmayacağı aşikârdır. Kayyum darbesi sadece Kürt halkının ve seçilmişlerinin, sadece HDP'nin sorunu değil, tersine Türk halkının ve emekçilerinin de sorunudur. Belediye gasplarının bir sonraki aşaması kayyum politikasının Türkiye'ye taşınması, Türk emekçilerinin iradesinin gasp edilmesidir.

"Dersim Peri/Akpazar Belediye Eşbaşkanları Orhan Çelebi ve Songül Doğan ile meclis üyeleri belediye önünde oturma eylemi yapıyor. Kayyum darbesini geri püskürtmek için tüm devrimci-demokratik kamuoyunu Saray faşizmine karşı mücadele etmeye, belediyeleri önünde direnen seçilmişlerimizin sesine ses vermeye çağırıyoruz."