22 Eylül 2024 Pazar

Eskişehir'den kadınlar haykırdı: Tek adam elini sözleşmeden çek

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Ulus Anıtı Meydanı'ndan Adalar Migros önüne yürüyüş düzenledi, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden gece yarısı kararnamesiyle çıkılmasının ardından sokakları terk etmeyen kadınlar, Eskişehir'de eylem yaptı. Eylemde, kadınlar, gökkuşağı bayrağı taşıdı.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu bileşenleri, Ulus Anıtı Meydanı'ndan Adalar Migros önüne sloganlarla yürüdü. "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart taşıyan kadınlar, "Tek adam elini sözleşmeden çek", "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor", "Sözleşmeyi değil cinayeti engelle" sloganlarını attı. Yürüyüş boyunca kadınların eylemine halk alkışlayarak destek verdi.

Yürüyüşün ardından Adalar Migros önünde Platform bileşeni kadınlar adına Burcu Akgül açıklama yaptı.

Şubat ayında 35 kadının katledildiğini hatırlatan Akgül, "Her gün kız kardeşlerimizi kaybettiğimiz günlere uyanırken İstanbul Sözleşmesi'ne karşı yürütülen kadın düşmanı ve gerici kampanyaların sonucu olarak Sözleşme tek bir adamın imzasıyla gece yarısı kaldırıldı" dedi.

Kadınların hayatlarına ve haklarına darbe yapıldığını kaydeden Akgül, İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesini, "gerici, ırkçı, tarikatçı güçlerin taleplerini karşılama ve siyasi iktidarın kendi iktidarının bekasını sağlama çabası" şeklinde değerlendirdi.

Sözleşmeden çekilme kararını tanımadıklarını vurgulayan Akgül, kadınların yaşam biçimlerine yönelik tahakküme, nefret söylemine ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı mücadele ettiklerini belirtti.

Akgül, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "İstanbul Sözleşmesi kimsenin lütfu ile imzalanmadı, kadınların kararlı, dirençli mücadelesi sayesinde kazanıldı. Bugün de sözleşmeden vazgeçmeye niyetimiz yok. Bu kararı tanımıyoruz, kabul etmiyoruz! Kadınların, çocukların, LGBTİ+'ların şiddetsiz bir dünyada, eşit ve özgür bir yaşam sürmesi için, haklarımız için mücadeleye devam edeceğiz! Gücümüzü birbirimizden, gücümüzü dayanışmamızdan alıyoruz."

Eylemde, katledilen kadınların isimleri de okunarak "Burada" denildi.