22 Eylül 2024 Pazar

Eski başbakan seçimi kazanınca Cezayir'de halk sokaklara döküldü

24 milyon seçmenin bulunduğu Cezayir'de sadece 9 milyon seçmen sandığa gitti. Tebbun'un kullanılan oyların yüzde 58'ini alarak kazandığı açıklanınca protestolar yeniden başladı. Halk, "Önce Buteflika'yı devirdik, artık sistemin tüm adamlarını devireceğiz" tepkisinde bulundu. 

Cezayir'de Eski Başbakan Abdulmecid Tebbun'un cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda yeni cumhurbaşkanı seçildiği açıklandı. Bağımsız Seçim Komisyonu ise Tebbun'un kullanılan oyların yüzde 58'ini aldığını duyurdu. Ancak seçim karşıtı protestolar son güne kadar devam ederken, seçime katılım oranı 40 civarlarında kaldı. Cezayir'de 24 milyon seçmenden sadece 9 milyonu oy verdi.

Buteflika'nın 2017'de çok kısa bir süre başbakanlığa getirdiği ve ardından görevden aldığı Eski Başbakan Abdulmecid bin Tebbun'un da muhalif basında Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'e yakın olduğu belirtiliyor. Buteflika döneminde etkin olan Bin Tebbun, şimdiyse yolsuzluk soruşturmalarında tutuklanan bazı iş adamlarıyla ilişkili olmakla suçlanıyor.

Cezayir'de şubat ayında 20 yıldır ülkeyi yöneten Eki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kötü giden sağlığına rağmen cumhurbaşkanlığına 5. kez aday olmasıyla kitlesel protestolara neden olmuştu. Buteflika'nın istifa etmesine rağmen gösteriler durmamıştı.

SEÇİM SONRASINDA PROTESTOLAR YÜKSELDİ
Seçime girmesine izin verilen 5 adayın hepsi eski üst düzey yetkiliydi. Bu duruma tepki gösteren halk, seçimin meşru olmadığını söyleyerek seçim günü sokaklara çıktı. Bazı bölgelerde polisle çatışma yaşanırken, sonuçların açıklandığı bugün de yeniden sokaklara döküldü. 

1963'ten beri üst düzey görevlerde bulunan ve 1999-2019 arası devlet başkanlığı yapan Buteflika, 1962'de Fransa'dan bağımsızlığını kazandığından beri Cezayir'i yöneten, iktidarı yeni nesillere devretmeyerek yolsuzluklarla yozlaşan kadroların en tepedeki temsilcisiydi. Halk Buteflika'nın seçimlere katılmasına tepki göstererek aylarca sokakları terketmemişti.

TEBBUN DA FARKLI DEĞİL
Kendilerine 'Hirak' diyen protestocular nezdinde 74 yaşındaki Tebbun da farklı bir isim değil. 2001-2002 ve 2012-2017 arasında konut bakanı olan, 2017'deki başbakanlığı Buteflika ile görüş ayrılığı yüzünden kısa süren Tebbun, dün sandığa giden 9 milyon seçmenden 4 milyon 945 bininin oyunu aldı.

Diğer adaylar da bir başka eski başbakan, iki eski bakan ve iktidar partisinin merkez yürütme kurulunun eski bir üyesiydi. 

Bunlardan Müslüman Kardeşler çizgisindeki Barış Toplumu Hareketi'nin kurucularından olup ayrılarak Ulusal İnşa Hareketi'ni kuran eski bakan ve meclis başkanı Abdulkadir bin Karine, oyların yüzde 17'sini alarak 2. geldi. 

Hürriyetin Yükselişi Partisi'nin lideri, eski Başbakan Ali bin Flis de asker tarafından desteklendiği iddiaları eşliğinde oyların yüzde 10.5'ini alarak 3. oldu.

'SİSTEMİN TÜM ADAMLARINI DEVİRECEĞİZ'
Medyada katılım oranının tatmin edici olduğu ve yeni devlet başkanına reformları hayata geçirmek için yeterli desteği sağladığını iddia eden yorumların çıkması, protestocuları tatmin etmedi.

22 Şubat 2019'dan beri tüm 'Hirak' protestolarına katıldığını söyleyen Riad Mekersi (24) ise seçimi kim kazanırsa kazansın eylemlerin süreceği görüşünde olanlardandı.

Mekersi "Önce Buteflika'yı devirdik, artık sistemin tüm adamlarını devireceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.