20 Eylül 2024 Cuma

Esenyurt sokaklarında kayyum darbesine karşı yürüyüş

Kayyum darbesine karşı Esenyurt sokaklarına dökülenler, Kürt halkıyla omuz omuza mücadelenin süreceğini kaydetti. Milletvekilleri ve Barış Anneleri meydanda açıklama yaparken, Esenyurt'un arka caddeleri trafiğe kapatılarak yürüyüş sürdü. Sokaklar "Kayyuma geçit yok" sloganıyla inledi. 

Hakkari Belediyesine yönelik kayyum darbesine karşı eylemler sürüyor. İstanbul'da Esenyurt Meydanında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) öncülüğünde Kürt halkının iradesinin gasp edilmesine karşı açıklama yapılırken, ara sokaklarda da halk yürüyüşe geçti. Polisin engelleme ve gözaltı tehdidi kitleyi engelleyemezken, sokaklarda "Kayyum defol", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bijî berxwedana Colemêrg" sloganları inledi. 

Açıklamadan saatler önce Esenyurt Meydanı polis tarafından ablukaya alındı. Meydanda çevik kuvvet, özel hareket ve polis özel harekat polisleri konuşlandı. Meydan tamamen kalkanlarla ablukaya alındı etrafına gözaltı araçları konuşlandırıldı. Sık sık "akrep" ve "kirpi" denilen zırhlı araçlarla meydanın etrafında bulanan halk taciz edildi. Polis meydanın etrafındaki banklarda oturan çocuklara küfür ve hakaret etti. 

Öte yandan DEM Parti binasının önü de araçlarla ablukaya alındı, çok sayıda çevik kuvvet sokakta barikat kurdu. 

'KAYYUM DARBESİNE GEÇİT YOK'
Esenyurt Meydanında "Kayyum darbesine geçit yok" şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Siyasi parti temsilcileri başta olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin de yer aldığı mitingde, halk "Kayyum defol" tişörtleri giyildi. Açıklamada, "Tecridi kırmak için özgürlüğe ses ver", "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartları açıldı. Kitlesel gerçekleştirilen açıklamada, ıslıklar, alkışlar, zılgıtlar eksik olmazken, "Bijî berxwedana Colemêrg", "Kayyum defol", "Direne direne kazanacağız", "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı.

KALMAZ: KÜRTLERE SAHİP ÇIKMAZSAN İSTANBUL'A SAHİP ÇIKMAZSIN
Meydana girmek isteyen halkın önü polis tarafından kesildi, ablukaya alındı. Abluka içinde açıklama yapıldı. İlk olarak söz alan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, kayyum zihniyetini kabul etmediklerini belirtti. Kalmaz, "Sizin hiçbir belediyeyi yönetmeye hakkınız yok. Bu zihniyet, Kürtlere dönük faşist bir zihniyettir. Herkese çağımızdır, gelip belediyeye sahip çıksınlar. Bugün buna karşı çıkmazsanız İstanbul'a da sahip çıkmazsın. Bu var olan zihniyeti kınıyoruz" dedi.

KORDU: SEYİD RIZALAR GİBİDİR
DEM Parti Dersim Milletvekili Ayfer Kordu, hiçbir zaman biat etmeyeceklerini söyledi. Kayyumlara karşı, sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Kordu, "AKP-MHP zulmünde boğulunuz diyoruz. Kadın, kimlik düşmanı politikalarına karşı Türkiye halklarıyla birlikte direnişimize devam edeceğiz. Seyit Rızalar gibi direneceğiz ve mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, "Bu çığlık, bu direniş sadece DEM partinin değil, bu uygulamaların karşısında hakkından olmuş herkesin çığlığıdır. Önemli olan vicdandır. Statüsü ne olursa olsun, burada toplananlar biliyor ki, kayyum hak ihlalidir, insanlık suçudur. Bunun genişe yayılması ise geniş halk kitlelerini karşısında bulacaktır. Bu haklı mücadelemizi selamlıyorum" dedi.

'FAŞİZM ÖRGÜTLÜ KESİMDEN KORKAR'
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, hiçbir zaman mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Çiçek, "DEM Parti olarak diyoruz ki, AKP-MHP iktidarı yıllardır tek adam rejimini inşa etmeye çalışıyor. Buradaki ablukayı dağıtmanın tek yolu var. Faşizm, Kobanê ve Gezi'de olduğu gibi örgütlü kesimden korkar. Birbirimize söz vermeliyiz ve örgütlenmeliyiz. Burada şu sözü veriyoruz: Mesele sadece kayyum değil, elbette ki seçme ve seçilme hakkı önemli. Ama arkasında yüzyıllık bir Kürt halkına dayatılan savaş politikası var. İşte bu yüzden mücadele sözü veriyoruz" diye belirtti.

'KAYYUM SADECE KAYYUM DEĞİLDİR'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hakkari'deki kayyum uygulamasına "Hukuki" dediğini anımsatan Çiçek, "Buradan Erdoğan'a sesleniyoruz, hadi ordan! 3 yıldır Sayın Öcalan'dan ses alamıyoruz. Kayyum "hukuki"dir diyenler, İmralı'da hukuku kaldırmış, emekçilerin hakkını, kadınların hakkını elinden almış. O yüzden kayyum sadece bir kayyum değildir. Kayyum tüm yaşam alanlarımıza müdahaledir. Buna hayır demeliyiz" ifadelerine yer verdi.

'YAŞASIN TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN HALKLARIN ORTAK MÜCADELESİ'
Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kürt halkı her türlü bedeli ödedi ama bu yoldan vazgeçmedik. Tarih şahidimiz olsun. And olsun ki AKP-MHP faşizmi yok olana kadar halkların ortak mücadelesini vereceğiz. Biji berxwedana gelê Kürt. Faşizm en büyük korkusu farklı örgütlülüklerin bir araya gelmesidir. Esasında iktidar Kürt halkını zayıflatarak, Türkiye'deki solcuları da zayıflatmak istiyor. O yüzden onları da selamlıyoruz. Yaşasın Türkiye ve Kürdistan halklarının ortak mücadelesi."

ESENYURT SOKAKLARI DİRENİŞE GEÇTİ
Meydanda açıklamanın yapıldığı esnada halk birçok noktadan yürüyüşe geçti. "Kayyum darbesine hayır" tişörtlerini giren bir grup sloganlarla yürüyüşe geçtiği esnada polis önlerini kesti ve ablukaya aldı. Uzun süre burada bekletilenler gözaltına alındı. 

Bir süre sonra başka bir grup yeniden "Kayyuma geçit yok", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Biji berxwadana Colemerg" sloganları atan çok sayıda kişi caddeyi trafiğe kapattı. Çöp konteynerlerinden sokakta barikat kurdu. 

ÇİÇEK'TEN SLOGAN ATANLARI ÇEKEN SİVİL POLİSLERE TEPKİ
Yürüyüşe DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek ve İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz da katıldı. Bu sırada sivil polisler kitlenin arasına girerek slogan atanların videosunu çekmeye başladı. Çiçek, polislerin önüne geçerek çekim yapılmasını engellemeye çalıştı. "Öyleyse ben de sizi teşhir ederim" diyen Çiçek, sivil polislerin videosunu çekti. 

SİVİL POLİS GAZETECİLERİ HEDEF ALDI
Bu sırada sivil polisler ajansımız muhabiri ve Evrensel muhabirini de "siz neden çekim yapıyorsunuz" diyerek hedef göstermeye ve kayda almaya başladı. Çiçek ve yürüyüşte bulunanla, "Siz gazetecilere karışamazsınız" diyerek tepki gösterdi. Sivil polisler bir süre sonra gazetecileri çekmeyi bıraktı. 

Çiçek ve Kalmaz'ın da aralarında bulunduğu kitle uzun bir süre caddeyi trafiğe kapatarak yürüyüşü sürdürdü, ardından kitle dağıldı. 

'SİZE BAŞ EĞMEYECEĞİZ'
Başka bir grup ise caddenin diğer tarafından yürüyüşe geçti. Kayyum darbesini teşhir eden ve halkı Kürt halkıyla dayanışmaya çağıran konuşmaların yapıldığı yürüyüşte polis gençlerin önüne kesti, gözaltı ve saldırmakla tehdit etti. "Kürt halkı Kürdistan'da her türlü saldırıya direnirken, baş eğmezken biz de sizin saldırılarınıza direneceğiz" yanıtı verildi, sloganlarla yürüyüş devam etti. Bir süre sonra bu kitle de yürüyüşü sonlandırdı.