22 Eylül 2024 Pazar

Esenyalı'da kadınlar: Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı yaptığı eylemde "Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz" diye belirtti.

İstanbul Pendik'te bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı bir basın açıklaması yaptı.

Dernek binası önünde toplanan kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı "Boşanmayı değil, cinayeti engelle", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

Basın açıklaması okuyan Çağla Bektaş "Her gün evde, işte, sokakta şiddete uğrarken, kız kardeşlerimiz erkekler tarafından katledilirken yasalar bizleri koruyamazken kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bununla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi bir gecede Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kaldırıldı" dedi. İstanbul sözleşmesinin 'aile yapısını bozuyor' diyerek hedef gösterenlerin güvende olması gereken evlerde çocuklarının gözü önünde şiddet gören ölümle burun buruna gelen kadınların yaşam hakkını yok saydıklarını belirtti. Bektaş "İstanbul Sözleşmesi; psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin yanı sıra, ısrarlı takip, zorla evlendirme, taciz gibi kadına yönelik şiddetin her türünü içerirken şiddeti önlemek için devletin yapması gereken görev ve sorumlulukları da belirliyordu. Devletin, kadınları koruyan, güçlendiren mekanizmaları oluşturması için yükümlülükler getiriyordu. Şiddete maruz kalan kadınların, şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşuyordu" diyerek ifade etti.

"Kadın-erkek eşitliğini kendi politikaları ile uyuşmadığını düşünenler kadına yönelik şiddeti önleyici politikaları uygulamak yerine var olan haklarımızı hedef haline getirdiler" diyen Bektaş "Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!" diye belirtti.