22 Eylül 2024 Pazar

Eryamanlı Kadınlar'dan iktidara: Ankara Sözleşmesi'ni yaptırmayacağız

Eryamanlı Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin erkeklerin verdiği bir lütuf değil kazanılmış hakları olduğunu vurguladı. AKP/MHP bloğunun Ankara Sözleşmesi yapmak istediğini kaydeden kadınlar, "Ankara Sözleşmesi yaptırmayacağız, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

Ankara'nın Eryaman ilçesinde kadınlar sözleşmenin feshedilmesine ilişkin Özar Çarşısı Park'ında basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, "Biz kadınlar hayatlarımızdan, haklarımızdan ve İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart açılırken, "İstanbul sözleşmesini uygula", "6284 sayılı kanunu uygula" dövizleri taşındı. 

Basın metnini okuyan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 4 No'lu Şube Kadın Sekreteri Edge Ejderoğlu, feshedilme kararının tanımadıklarını kaydetti. Ejderoğlu; kadınların, çocukların, LGBTİ+'ların yaşam hakkını koruyan, ev içi şiddeti önlemeye yönelik devlete sorumluluklar yükleyen İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararının kadınları, çocukları ve LGBTI+'ları açık bir şekilde şiddete karşı savunmasız bıraktığını vurguladı.

'YILIN 3. AYI BİTMEDEN 85 KADIN KATLEDİLDİ'
Ejderoğlu, "İstanbul sözleşmesinin tartışılması kadın katillerine cesaret verdi ve adeta kadın kırımı yaşandı. Yılın 3'üncü ayı bitmeden 85 kadın katledildi. Sırf geçtiğimiz hafta bir günde 6 kadın katledildi. Eğer İstanbul Sözleşmesi etkin şekilde uygulansaydı belki de bugün burada yan yana olabilecektik. Anadilinde ifade veremediği için kendisine tecavüz eden Sinan Altınmakas'ı şikayet edemeyen Fatma Altınmakas aramızda olabilirdi" dedi.

'AKP/MHP BLOĞUNA ANKARA SÖZLEŞMESİ YAPTIRMAYACAĞIZ'
Kadın cinayetlerinin politik olduğunu belirten Ejderoğlu, İstanbul Sözleşmesi'nin bir takım erkekler tarafından kadınlara bahşedilen bir lütuf olmadığını, kadınların direnerek kazandığı bir hak olduğunu kaydetti. Ejderoğlu, "Bu haklarımızı kazanmak için dün nasıl direndiysek haklarımızı, hayatlarımızı bir takım erkeklerin insafına bırakmamak için de direneceğiz. İstanbul Sözleşmesi'ni feshederek kadınları güvencesiz bırakan erkek egemen zihniyet 'Ankara sözleşmesi yapacağız' diyor. Bizler AKP-MHP bloğuna Ankara sözleşmesi yaptırmayacağız. Kadınları eve kapatmak isteyen, makbul kadın yaratmak isteyen siyasal İslamcı iktidara Eryaman'lı Kadınlar olarak bir kez daha diyoruz ki; 'Makbul kadın olmayacağız'. Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmemek için mahalle mahalle, semt semt mücadelemizi büyüteceğiz" diye konuştu.