6 Ekim 2024 Pazar

Eryaman-Esat davası zaman aşımı tehlikesine rağmen yine ertelendi

Zaman aşımı tehlikesi bulunan Eryaman-Esat davası eksik belgelerin giderilmesi kararıyla Eylül ayına ertelendi. Dava sonrası Ankara Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen LGBTİ+'lara polis saldırdı, çok sayıda kişi darp edildi. 

2006-2007 yıllarında sistematik transfobik saldırıya uğrayan ve yaşadıkları yerlerden taşınmaya zorlanan trans ve travesti seks işçilerinin yıllardır sürdürdüğü hak arama mücadelesi Eryaman-Esat davasını bir kez daha ertelendi.

2006 yılında Ankara Eryaman'da yaşayan 30 seks işçisi travesti ve trans kadına yönelik çeteler tarafından başlatılan sistematik saldırılar mahallede yaşayan travesti ve transların başka semt ve illere taşınmaya zorlanmalarına, yerlerinden edilmelerine neden olmuştu.

Eryaman'da başlayan saldırılar 2007'nin Ocak ayında Esat'a sıçradı. Aynı çetenin üyesi olduğu anlaşılan bir şahıs tarafından translardan haraç istenmesi ve haraç verilmemesi durumunda transların öldürülmekle tehdit edilmesi üzerine bugüne kadar gelen hak arayışı mücadelesi ve dava süreci başlamış oldu.

TRANS KADIN DİLEK İNCE'NİN KATİLİ HALA BULUNMADI
Trans kadın Dilek İnce, Eryaman'daki saldırıların ardından dava açanlardan biriydi. 2008 yılında Etlik'te pompalı tüfekle öldürüldü. Katili hala bulunamadı.

ZAMAN AŞIMI TEHLİKESİ VAR
2008'den günümüzde kadar ise yargı süreci adeta yılan hikayesine döndü. Yargıtay, 2011 yılında kararı bozdu. O sırada davaya bakan mahkemeler değişti. Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki değişiklikler ile dava bir mahkemeden diğerine gitti, geldi. 2018 yılında dava yeniden Yargıtay'a gitti. Yargıtay'ın kararının ardından yeniden yargılama başlayabilir ancak bir yandan da davayı zaman aşımı tehlikesi bekliyor.

Bu nedenle LGBTİ+'lar hakkaniyetle bir kararla davanın sonuçlanmasını istiyor. 

EYLÜL AYINA ERTELENDİ
Kamuoyunda Eryaman-Esat Davası olarak bilinen davanın 2'nci duruşması Ankara Adliyesi 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Pembe Hayat Derneği üyeleri, Yeni Demokrat Kadın üyeleri, Devrimci Parti Başkanı Elif Torun Öneren, Halkların Demokratik Kongresi LGBTİ+ Meclisi ile avukatlar katıldı.
Pandemi tedbirleri gerekçe gösterilerek kadın örgütleri ve LGBTİ+'lar duruşma salonuna alınmadı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmaya, dosyada yargılanan faillerden başka suçtan tutuklu bulunan Şammas Taşdemir cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Ahmet Günay  ve Ayhan Günay duruşma salonunda hazır bulundu, Harun Çardak ise duruşmaya katılmadı. 

Avukatlar, dosyadaki eksik evrakların giderilmesini talep etti. Ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, tanıkların dinlenilmesi, dosyadaki eksik evrakların giderilmesini tamamlanması talebiyle duruşmayı  24 Eylül tarihine ertelendi. 

AÇIKLAMA YAPAN LGBTİ+'LARA POLİS SALDIRDI
Dava sonrası adliye önünde açıklama yapmak isteyen LGBTİ+'lara polis saldırdı, çok sayıda kişi darp edildi.