23 Eylül 2024 Pazartesi

Erfurt'da binler AfD ile ittifaka karşı yürüdü

Almaya'nın Thüringen eyaletinde yapılan seçimlerin ardından faşist AfD ile oluşan siyasi koalisyonu protesto edildi. Erfurt kentinde 18 bin kişi "AfD ile siyasi koalisyona hayır" dedi.

Almanya'nın Thüringen eyaletinde 5 Şubat günü ırkçı-faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin desteğiyle Sol partili başbakan Bodo Ramelow'un hükümetten düşürülmesi, eyaletin başkenti Erfurt'ta yapılan büyük bir mitingle protesto edildi.

Başbakan Merkel'in partisi CDU ile FDP'nin adayı Kemmerich ırkçı AfD'lerin oyları ile seçilmesi ülke genelinde büyük tepkilere yol açmasının ardından ertesi gün istifa etmek zorunda kaldı. Unteilbar (Bölünmeyiz) inisiyatifinin ve Almanya Sendika Birliğin (DGB) çağrısıyla "Bizimle değil" (Nicht mir uns) sloganıyla düzenlenen mitinge 18 bin kişi katıldı. Erfurt Katedral Meydanı'nda toplanan kitle, "Faşistlerle anlaşma yok" ve "Naziler için yer yok" yazan pankartlar taşıdı.

Sivil toplum hareketi olan "Unteilbar" yaptığı açıklamada, "Faşistlere karşı güvenlik duvarının derin bir kopuşu var. Hür Demokratik Parti (FDP) ve Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) içinde AfD ile işbirliği yapma isteği var" diye belirtti. Mitiingi destekleyen Almanya Sendika Birliği (DGB) adına Hessen-Thüringen Şubesi Başkanı Michael Rudolph konuşma yaptı. Rudolph, "Alman yayıncı MDR'ye Cumartesi günkü gösterinin oylamaya karşı toplumsal protestoların devam edeceğini" belirtti. Ver.di Sendika Başkanı Corinna Hersel ise yaptığı konuşmada, "CDU Eyalet Başkanı Mike Mohring görevinden istifa etmesi olumlu bir adım ama bu süreç tamamlanmış değil" diye uyardı.