21 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan ve Miçotakis bir araya geldi 

Erdoğan ve Miçotakis arasındaki görüşmenin ardından basın toplantısı yapıldı. İşgal devleti İsrail'le ticari ilişkilerini son sürat sürdüren, Türkiye'de siyonist İsrail'e boykot çağrısı yapan Filistin İçin Bin Genç üyeleri işkenceyle gözaltına alınıp tutuklanmamış gibi Erdoğan, Filistin halk için sokağa dökülenleri selamladı, soykırım saldırılarının son bulmasını istedi. 

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü. Yaklaşık bir buçuk saatlik ikili görüşmenin ardından iki  Erdoğan ve Miçotakis basının karşısına çıktı. 

İlk sözü alan Erdoğan, geçen yıl altı milyar dolar olan ikili ticareti on milyar dolara çıkarmak için çalıştıklarını dile getirdi. NATO müttefiki Yunanistan'dan beklentilerini bir kez daha dile getirdiğini aktaran Erdoğan, "İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarına katkı sağlamasını bekliyoruz. Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması muhimdir" dedi. 

İŞGALE  KARŞI ÇIKAN GENÇLERİN TUTUKLANMASINI YOK SAYDI
Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarına işaret eden Erdoğan, iki yüzlü politikalarını sürdürdü. Türkiye'de işgale karşı çıkan Filistin İçin Bin Genç üyeleri işkenceyle gözaltına alınmış, 1 Mayıs'ta hem Taksim'i savunan hem de siyonist İsrail'le ilişkilerin kesilmesini isteyen beş Filistin İçin Bin Genç üyesi beş kişi tutuklanmıştı. Öte yandan işgal devleti İsrail'le ticari ilişkileri defalarca ortaya çıkan Erdoğan, bunlar olmamış gibi  "zulme ortak olmayalım" çağrısı yapanları selamladı. "BM Genel Kurulu'nun Filistin'in tam üyeliği konusunda aldığı karar, Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin tesisi olduğunu görülmüştür. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya, Filistin devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Komşumuz Yunanistan'ın da katliamın durdurulması amacıyla yürütülen çabalara destek olmasını bekliyoruz" iddialarını sürdüren Erdoğan, Miçotakis'le anlaşamadıkları hususun Filistinli direniş örgütü Hamas olduğunu kaydetti. 

Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmediğini belirten Erdoğan, "Tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum. Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu topraklarının işgalinden sonra topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür" dedi.

10 AYDA DÖRDÜNCÜ TOPLANTI
Miçotakis de on ay içinde dördüncü kez bir araya geldiklerini söyledi.  Miçotakis, "Bu görüşmelerin sayısı da şunu gösteriyor; iki komşu olarak aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşamı gerçekleştirmemize yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı. Miçotakis, Atina'da düzenlenen 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı ve imzalanan mutabakat zaptının ardından bu olumlu gelişmeleri devam ettirmeye kararlılıklarını gösterdiklerini dile getirdi.

Türk-Yunan iş insanlarının martta önemli bir konseyde bir araya geldiğini belirten Miçotakis, bu konsey üyelerinin çalışmaları sayesinde ortaya konulan hedefi gerçekleştirmek konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.