22 Eylül 2024 Pazar

Erdoğan protestosu: Katillere Cenevre'de yer yok

Cenevre'de düzenlenen 1. Küresel Mülteci Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, devrimci, demokrat ve yurtseverler tarafından protesto edildi. Yüzlerce kişi, "Katillere Cenevre'de yer yok" diyerek, BM ve uluslararası topluma tepki gösterdi.

Cenevre'de düzenlenen 1. Küresel Mülteci Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsviçre'de yaşayan devrimci, demokrat ve yurtseverler tarafından protesto edildi.

BM Cenevre Ofisi önünde toplanan yüzlerce kişi, BM başta olmak üzere uluslararası güçlere gerçek görevini hatırlattı.

Türkiye'nin işgal saldırılarında hayatını kaybeden çocuklar ve sivillerin fotoğraflarının taşındığı eylemde "Katil Erdoğan", "Erdoğan hoş gelmedin", "Hitler Erdoğan", "PKK'yi savun" yazılı döviz ve pankartlar taşıyan kitle, sık sık "Katil Erdoğan", "Erdoğan katlediyor, dünya izliyor", "Erdoğan yargılayın" sloganları atıldı.

Eylem nedeniyle, BM ana giriş kapısından giriş ve çıkışları polis tarafından kapatılırken, bina çevresi polis ablukasına alındı.

'KATLİAMLARA ORTAK OLUYORSUNUZ'
Erdoğan'ın Cenevre'ye davet edilmesine tepki gösteren eylemciler, mülteci krizini yaratanların başında Erdoğan'ın geldiğine dikkat çekerek, BM ve uluslararası toplumu uyardı.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'de yaptığı katliamlara dikkat çeken eylemciler, onlarca katliamdan sorumlu olan Erdoğan'ın Cenevre'ye davet edilmesinin "katliamlara ortaklık anlamına" geldiğini belirtti.

SAĞLAM: YARGILANMASI GEREKENLER MÜLTECİLER ADINA KONUŞAMAZ
Eylemde konuşan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Salih Sağlam, bugünü Cenevre ve İsviçre için kara gün olarak tanımladı.

"Kürt halkının katliamlarından sorumlu olan Erdoğan'ın, Cenevre'ye davet edilmesinin ülkede yaşayan yüzbinlerce Kürdü ve onların dostlarını derinden yaralamıştır" diyen Sağlam, şöyle devam etti: "Bugün yaptığı katliamlardan dolayı yargılanması gereken Erdoğan, mülteciler adına konuşuyor. Bu durum, Kürt halkına karşı yapılmış büyük bir hakarettir ve Kürt'e karşı işlenen suçlara ortaklık anlamına gelir."

KOÇ: KATİLLERİ DEŞİFRE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Sağlam'ın ardından söz alan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise Erdoğan'ı Cenevre'ye davet edenleri uyararak konuşmasına başladı. Koç, "Çocuk katili birisinin, burada ağırlanmasını asla kabul etmeyeceğiz. Katliamların hesabını sorması gerekenler, bugün Erdoğan'ı mülteciler adına Cenevre'ye davet ediyor. Bizler, yani halklar bu durumu asla kabul etmeyeceğiz ve her yerde katilleri deşifre etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İSVİÇRELİ GENÇLER: BU KENT BİZİMDİR KATİLLERİN BURADA YERİ YOK
İsviçreli alternatif gruplar ve Cenevre Rojava Komitesi adına yapılan konuşmalarda da Kürt halkı ve Rojava ile dayanışma mesajları verilirken, Erdoğan'ın Cenevre'ye davet edilmesi sert dille eleştirildi. Alternatif gruplar Rojava insanlık adına savaşırken, katillerin, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işleyenlerin Cenevre'ye davet edilemeyeceğini belirtti. İsviçreli gençler, "Bu kent bizimdir, suçlulara ve katillere burada yer yoktur" dedi

'ERDOĞAN'I YARGILAYIN'
Son olarak Fransızca yapılan basın açıklamasında, Erdoğan'ın Kuzey Doğu Suriye başta olmak üzere Kürdistan'da yaptığı suçlara dikkat çekilerek, Erdoğan'ın yargılanması talep edildi.

Açıklamada BM ve uluslararası topluma Türk işgaline karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.