3 Ekim 2024 Perşembe

Erdoğan işbirlikçi Barzani'yi övdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna dönüşünde Güney Kürdistan yönetimini ellerinde bulunduran Barzani ailesiyle ilgili soruya, "Barzanilerin duruşu çok çok farklı. Ve bu farklı duruşlarını da her geçen gün ispat ediyorlar" diyerek yaptıkları işbirliğine övgüler sıraladı.

Her fırsatta "Kürt sorunu yoktur" diyen ve imha-inkar siyasetinin sürdürücüsü olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Güney Kürdistan yönetimini ellerinde bulunduran Barzani ailesiyle yürüttükleri işbirliğinden övgüyle bahsetti.
 
Erdoğan, Ukrayna ziyareti dönüşünde uçakta saray medyasının kalemşorlerinin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Irak'tan gelecek gaz ve Güney Kürdistan Başkanı Nêçirvan Barzani ile yaptıkları görüşme hakkındaki soruya yanıt veren Erdoğan, "Nêçirvan Barzani, Irak'ın kuzeyinde de olsa biz onunla Irak'ın merkezini de konuşabiliriz ve konuştuk. Nêçirvan Barzani'yle olan dostluğumuz çok çok farklıdır ve aramızdaki hukuk ileri derecededir. O da bu konuda elinden geleni yapacağını, döner dönmez merkezi yönetimle olsun, ilgililerle olsun konuyu görüşeceğini söyledi" dedi.

Güney Kürdistan yönetiminin işbirliğiyle sürdürdükleri işgal saldırılarına ilişkin de konuşan Erdoğan, "Şu anda özellikle Irak'ta ve Irak'ın kuzeyinde Barzanilerin duruşu çok çok farklı. Ve bu duruşu Türkiye ile çok daha ortak, çok daha dayanışma içerisinde yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

Barzanilerin, Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve PKK'ye karşı Türk devletiyle yaptığı işbirliğini öven Erdoğan, "Farklı bir duruşları var ve bu farklı duruşlarını da her geçen gün ispat ediyorlar. Bu gelişte yaptığımız görüşmelerde de ben kendisinde bunu özellikle gördüm" dedi.

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde KDP'nin yıllardır devam eden teamülleri bozmasına da atıfta bulundu. KDP ile YNK arasındaki anlaşmaya göre, Güney Kürdistan Bölge Başkanlığı ile Irak Cumhurbaşkanlığı partiler arasında paylaşılmıştı. Ancak, son seçim sürecinde KDP, YNK adayını desteklemeyerek kendi adayını çıkararak anlaşmayı bozmuştu.

Türk devletinin de rolü olduğu belirtilen anlaşmazlık hakkında konuşan Erdoğan, "Anlaşılan o ki cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte Irak'ta yeni bir süreç başlayacaktır" yorumunda bulundu.