23 Eylül 2024 Pazartesi

Erdoğan 'dostu' Miçotakis'le imzaladığı anlaşmaları anlattı

Yunanistan dönüşü uçakta açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce "Benim için öyle biri yok" dediği Miçotakis için "dostum" ifadesini kullandı. Çıkarlarının her zaman örtüştüğünü gösteren açıklamalar yaşan Erdoğan, yaşanan gerilimleri sona erdirdiklerini söyledi, "Artık bu sayfayı kapatalım dedik" dedi. Erdoğan, "F-16 üretmiyoruz ama onların da tamirini ve bakımını yapar durumdayız" diyerek Türk devletinin silah sanayisiyle övündü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti dönüşü uçakta açıklamalarda bulundu.

65 yıl sonra devlet başkanları düzeyinde ilk görüşmeyi 2017 yılında kendisinin gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bununla övünen Erdoğan, 2016 yılında kurdukları Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 5. toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi. Eğitimden tarıma, turizmden ticarete, çeşitli alanlarda anlaşma metinleri imzaladıklarını aktaran Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile da görüştüğünü belirtti.

Önceki yıllardaki açıklamalarında "Benim için öyle biri yok" dediği Miçotakis'e "dostum" diye hitap eden Erdoğan, Miçotakis'i Ankara'da yapacakları konsey toplantısına davet ettiğini söyledi.

Yunan hükümeti ile işbirliğini daha da geliştirmek için atılacak adımları değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, "Bölgesel ve küresel gelişmeler de gündemimizde yer aldı" dedi.

Erdoğan açıklamasının ardından soruları yanıtladı. "Doğu Akdeniz'deki enerji konusu görüşmelerinizde gündeme geldi mi? Yunanistan'ın buna yaklaşımı ne oldu?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, "Bu iş birliğini sadece enerji alanında değil, nükleer enerji dahil tüm alanlarda geliştirmenin, genişletmenin gayreti içindeyiz. Mesela bizim Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralimizin enerjisinden Yunanistan'a da imkan tanıyabiliriz. Biliyorsunuz biz Ataşehir'de bir enerji habı yapalım dedik. Oradaki kulelerden bir tanesini sadece bu enerji dağıtım imkanlarını seferber ettiğimiz bir hale getirelim istiyoruz. Biliyorsunuz Trakya'da Rusya'dan gelecek doğalgaz ile oradan Balkanlar'a ve Avrupa'ya gaz temininde bir merkez olma kararımız mevcut. Bu konuda da Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin ile mutabık kaldık. Doğu Akdeniz'deki gerginlikler en çok bölgenin önemli ülkeleri olan Türkiye ve Yunanistan'ı olumsuz etkiler. Bu nedenle biz buradan ne gibi imkanlar elde ederiz, ülkelerimizin yararına ne gibi olanaklar oluştururuz bunun hesabı, gayreti içerisinde olmamız lazım. Bu konuya Sayın Miçotakis'in olumlu yaklaştığını söyleyebilirim" dedi.

Erdoğan, "Bölgemizin doğal zenginliklerinin hakça paylaşımı noktasındaki tutumumuz başından beri aynı" sözleriyle doğal zenginliklerin ülkelerin devlet yönetimleri ve sermayeleri arasında paylaşıldığını itiraf etti.

Türk ve Yunan devletlerinin askeri rekabet ve savunma harcamalarına ilişkin soruya Erdoğan, "Yunanistan, bu alanda bizden çok çok farklı harcamalar yapıyor. Bu savunma harcamalarında Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bazı ülkelerin ciddi destekleri var. Bu rakamlar bize daha önce hep gelmiştir, takip etmişizdir. Mesela Ege Denizi üzerinde Türkiye ve Yunanistan'ın it dalaşları konusunda 'Biz artık bu sayfayı kapatalım, bitirelim bu işi' dedik" şeklinde yanıt verdi.

Türk devletinin silah sanayisine yaptığı yatırımlar ve üretimlerle övünen Erdoğan, "Bu nedenle Türkiye'nin silah alımlarına yönelik harcamaları, Yunanistan'la mukayese edilmeyecek düzeyde düşüktür. Kendi savunma sanayi harcamalarını üreten ve maliyetleri de çok çok düşürmüş bir ülke konumundayız. Şimdilik bir F-16 üretmiyoruz ama onların da tamirini ve bakımını yapar durumdayız" diye ekledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD ziyaretine ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile görüşmenin gündemlerinde olmadığını öne sürdü. Kanada'dan almak istedikleri İHA-SİHA kameraları için Kanada'nın "İsveç'in AB üyeliği şartını" ortaya attığını kaydeden Erdoğan, kararlar parlamentoda alınıyormuş gibi, "Sen kongreden geçirdikten sonra F-16 meselesinde adım atacağım diyorsun, benim de parlamentom var. Parlamentomdan geçmeden benim de böyle bir adımı atmam mümkün değil" yanıtını verdi.

Erdoğan yerel seçim takvimine ilişkin de konuştu. 15 Aralık'tan sonra adaylarını peyderpey açıklayacaklarını söyledi.