24 Eylül 2024 Salı

Emniyet fişledi ve üniversitelere 'atın' talimatı verdi

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü, başkentte gerçekleştirilen eylemlere ilişkin ülke çapında üniversite öğrencisi avına başladı. Üniversitelere gönderilen "gizli" fişleme raporunda, haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmayan öğrenciler için üniversiteden atmaya varan cezalar verilmesi istendiği ortaya çıktı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün ODTÜ, Ankara, Gazi, Hacettepe üniversitelerini de içine alan öğrencilere yönelik fişleme yaptığı ortaya çıktı.
 
Üniversite rektörlükleri ve yurtların müdürlüklerine gönderilen "gizli" ibareli dosyada, haklarında sonuçlanmış yargı kararı olmamasına karşın Emniyet'in soruşturması olduğu belirtildi. Emniyet, bilgi vermek yerine, okullardan öğrenciler hakkında "idari işlem" başlatılmasını istedi.
 
SORUŞTURMA 2017'DE BAŞLATILDI
 
Emniyet'in 2017 yılında başlattığı soruşturma 2018-2019 öğretim yılında üniversitelere taşındı. Ankara, Kırıkkale, İstanbul, Bartın, Balıkesir ve Eskişehir'deki üniversitelerdeki öğrenciler hakkında Ankara'da katıldıkları basın açıklamaları nedeniyle başlatılan "örgüt propagandası" soruşturması olduğu gerekçesi ile "idari işlem" başlıklı yazı gönderildi.
 
Soruşturmayı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü, ancak yazının kaynağının Güvenlik Şube Müdürlüğü Öğrenci Faaliyetleri Büro Amirliği olduğu öğrenildi. Yazıda, "Soruşturma kapsamında verilen talimat doğrultusunda 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan haklarında yasal işlem yapılan ilimiz, Kırıkkale-İstanbul-Bartın-Balıkesir-Eskişehir üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilerin isim listesi gönderilmiştir" denildi. Öğrenciler hakkında soruşturma açılan olaylardan "ODTÜ içerisinde anma eylem/ etkinliği" olarak belirtilen eylemin, yer yıl ODTÜ'de yapılan ve binlerce kişinin katıldığı "Devrim Yürüyüşü" olduğu öğrenildi.
 
YARGI SÜRECİ BİTMEDEN CEZA VERİLMESİ İSTENDİ
 
Öğrencilerin kimlik numaraları, isimleri, üniversiteleri ve okudukları bölümlerin yer aldığı "Gizli" ibareli belgeler gönderen Ankara Emniyet Müdürlüğü, yargılama süreci tamamlanmadığı halde öğrencilere ceza verilmesini istedi. 
 
Yazıda, "ihtiyaç duyulması halinde" soruşturma evraklarının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talep edilebileceği belirtilerek, "adı geçen üniversite öğrencileri hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun 54. maddesi gereğince, gerekli idari işlemler yapılarak, sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesi" istendi.
 
Emniyet'in ceza verilmesini istediği "Öğrenci disiplin işleri" başlıklı kanun maddesinin kapsamını "anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir" ifadeleri oluşturdu. 
 
ÖĞRENCİLERİN YURTLARDAN ÇIKARILMASI VE BURSLARININ KESİLMESİ DE İSTENİYOR
 
Cumhuriyet'in haberine göre, üniversitelerden idari işlem yapmasını isteyen Ankara Emniyet Müdürlüğü, bilgi olarak YÖK Başkanlığı'nın yanı sıra aynı yazıyı isim listesi ile 6 şehirdeki Kredi Yurtlar Kurum İl Müdürlüğü'ne gönderdi. Kanun kapsamında cezaların öğrencinin dosyasına ve siciline işlenmesi öngörülürken, yazının yurt müdürlüklerine gönderilerek işlem yapılması talebi, öğrencilerin burslarının kesilmesi ve yurtlardan çıkarılması talebine dönüştü.