22 Eylül 2024 Pazar

Emine Bulut'u katleden erkek için istenen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ret

Emine Bulut'u katleden Fedai Varan için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası için yapılan başvuruyu reddeden Belge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasını onadı. Avukatlar, temyiz için Yargıtay'a başvurdu. Kararı ETHA'ya değerlendiren dosyanın avukat Esra Nur Saraçoğulları, toplum nezdinde çok önemli olan Emine Bulut davasında verilecek emsal bir kararın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerini caydırıcı nitelikte olabileceğini söyledi. 

Kırıkkale'de Emine Bulut'u kızının gözleri önünde katleden Fedai Varan için yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezası onandı. 

Dosyanın avukatlarından Esra Nur Saraçoğulları, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Emine Bulut dosyasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi için başvurduğumuz Bölge Adliye Mahkemesi talebimizi reddedip yerel mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasını onadı. Yargıtaya temyiz yolu için başvurduk. Adalet için mücadelemiz devam edecek.”

'KADIN CİNAYETLERİNİ ÖNLEYİCİ BİR KARAR BEKLİYORUZ'
Kararı ETHA'ya değerlendiren Avukat Esra Nur Saraçoğulları, kararın sağlıklı olmadığını kaydetti. Saraçoğlu, "Gerekçeli karar da dahi tek bir cümle ile ‘başvuruların esastan reddine' denilmişti. Hiçbir şekilde açıklama ve gerekçe dahi sunmadan bir karar verdi" dedi. 

Bu tür davalarda Yargıtay'ın emsal kararları olduğunu ve Emine Bulut davası kararı için ümit taşıdıklarını dile getiren Saraçoğulları, şöyle devam etti: "Emine Bulut konusu toplumda yarattığı etkiden dolayı yargı önünde çok daha önemli. Sonuçta bireysel bir yargılama yapılmıyor. Sanık açısından ortada bir kamu vicdanı ve kadın cinayetlerinin artma durumunun göz önünde bulundurulması gerek. Buradan çıkacak kararın hem uzun yıllar emsal karar hem de artan kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Biz Emine Bulut davasının mücadelesini verirken aynı zamanda tüm kadınlar için mücadele ediyoruz."