21 Eylül 2024 Cumartesi

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan yargılanıyor

Savaş politikalarını eleştirdiği için hakkında dava açılan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesi açıklama yapıldı.
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan iktidarın savaş politikalarını eleştirdiği için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkıyor. Duruşma öncesi adliye önünde bir araya gelenler, "Bu gün burada yargılanan Selma Gürkan'ın yanı sıra bir çok gazeteci, avukat ve sendikalı arkadaşlarımız var. Onlar suç işlediği için değil iktidarın suçunu konuştukları için yargılanıyorlar" dedi.
 
Eylemde, "Barış talebi, ifade özgürlüğü yargılanamaz" pankartı açılırken eyleme, Emek Partisi yöneticileri, HDP milletekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy, Ali Kenanoğlu, Saruhan Oluç, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Arslan ve Gıda-İş yöneticileri, Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, barış akademisyenleri, İHD yöneticileri, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Halkevleri Eş Başkanı Dilşat Aktaş, DİP Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek, TKP Yöneticisi Aydemir Güler, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ve HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoglu katıldı.
 
'SAVAŞA HAYIR' DEDİĞİ İÇİN YARGILANIYOR
 
Eylemde ilk olarak söz alan EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, 'Suça ortak olmayacağız' diyen gazetecilerin, akademisyenlerin, hukukçuların ve bir çok kitle örgütünün yanı sıra sendikacıların da yargılandığını hatırlatarak, "Savaşa ve Afrin Harekatına onay vermediği içi genel başkanımız yargılanıyor. Partimizin ve sosyalistlerin tutumu emperyalistlerin çıkarları için paylaşım savaşlarına, bölge gericiliklerinin çıkar savaşlarına tabi ki karşı olmaktır" dedi. 
 
Tüzel açıklamasına şöyle devam etti:
"Bölge halklarının da ülkemiz işçi sınıfının da bu türden haksız savaşlarda zerrece bir çıkarı yoktur. Bunu ilan eden partimizin basın bildirisini dağıtan genç yöneticilerimiz tutuklandılar. Onların yargılanmasında açıklama yapan Genel Başkanımız Selma Gürkan ise AKP'nin Afrin Harekatı ve savaş operasyonlarını iktidarını güvence altına almak için yaptığını söylediğinden bu açıklama terör propagandası olarak nitelendirildi."
 
Tüzel, "Dünyanın efendiliğine soyunmuş tefeciler için biz işçi sınıfının yok olmasına elbette ki seyirci kalamayız. AKP iktidarının dış politikası resmi bir devlet ideolojisi olarak dayatılıyor" ifadelerini kullandı.
 
'SAVAŞ POLİTİKALARINA GÖZ YUMSALARDI SUÇ İŞLEMİŞ OLURLARDI'
 
Ardından konuşan HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, "Onların yargılanması birer onurdur. Eğer sussalardı AKP'nin yanlış dış politik adımlarına göz yumsalardı suç işlemiş olurlardı. Bugün burada yargılananlar suç işledikleri için değil, iktidarın suçunu konuştukları için yargılanıyorlar" dedi. Ekonomik krize ilişkin de konuşan Oluç, krizin savaş politikalarından ve silah harcamalarından ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti.
 
'DÜZENE RAZI OLMAYANLARIN YERİ ADLİYELER OLDU'
 
Eylemde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da düzene razı olmayanların yerinin adliyeler olduğunu söyledi. Tanrıkulu, "Bence bu adliyede yakın dönemimizin tarihi yazılıyor. Bugün bizi buraya getirenlerin yarın mutlaka yargılanacağını biliyoruz. Ama biz onları adil ve dürüst yargılayacağız" dedi.
 
'BARIŞ İSTEYEN KESK ÜYELERİ DE YARGILANACAK'
 
Tanrıkulu'nun ardından konuşan KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan gibi, KESK yöneticilerinin de 29 Kasım'da barış istediği için yargılanacağını hatırlattı. Çuhadar, "Sendikacılar sendikal işlerini yaptıkları için, avukatlar müvekkillerini savundukları için yargılanıyorlar. Böyle bir ülkede demokrasiden ve insan haklarından söz etmek mümkün değil. Savaş biz emekçilerin ekmeğini küçültüyor. Bütçe harcamalarının savaş harcamalarına döndüğünü görüyoruz. Kasım ayı bütçe ayı ve Erdoğan bütçeyi kendi başına yapacak. Bütçeden yeterli payı almak için örgütlü bir mücadele vermek zorundayız" dedi.
 
Açıklamanın ardından davanın görüleceği salona geçildi.