20 Eylül 2024 Cuma

Emeklileri açlıkla sınayan iktidardan 'dijital kimlik kartı' müjdesi!

AKP-MHP iktidarı, temmuz ayında milyonlarca emekliye "sıfır zam" verirken, emeklilerin "hayatını kolaylaştıracağı"nı iddia ettiği bir uygulama başlattı. "Dijital kimlik kartı" uygulaması kapsamında kurulan sitede, devletin sunmak zorunda olduğu sağlık hizmeti emeklilere lütuf gibi yansıtıldı. Sitenin "Fırsatlar" bölümünde, kamu sosyal tesislerinden emeklilere yüzde 15 indirim sağlanacağı "müjde"si verildi.

Emekliler temmuz ayındaki "sıfır zam" dayatmasıyla yoksulluk krizini en derinden yaşayan kesim olmaya devam ediyor. Milyonlarca emekliye açlık sınırının altında bir yaşamı reva gören AKP-MHP iktidarı, gelişen tepkileri elimine etmek amacıyla yeni bir uygulama başlattı. "Türkiye yüzyılı" vurgusuyla başlatılan çalışmanın adı "Emekli Dijital Kimlik Kartı". Bu karta erişim ve duyurular için "emekliler.gov.tr" internet sitesi kuruldu.

65 YAŞ ALTI EMEKLİYE SU BİLE YOK!
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türkiye Yüzyılı emektarlarımızın 'Emekli Dijital Kimlik Kartı' hazır. Emeklilerimize özel yapılan indirimler ve birçok fırsatlara 'http://emekliler.gov.tr' adresi üzerinden erişebilirsiniz" bilgisine yer verildi. Ancak bu kart, 65 yaş ve üstü emeklilere verilecek.

Dijital kartın nasıl oluşturulacağına ilişkin bir videonun yer aldığı sitede, emekliler, kartın PDF çıktısını alarak üzerindeki QR kodla kendilerine özel indirimlerden faydalanabilecek.

ERDOĞAN: EMEKLİLER BAŞ TACIMIZ
"emekliler.gov.tr" sitesine ilk girildiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajı ile karşılaşılıyor. "Ömürlerinin en güzel yıllarını; aileleriyle birlikte ülkemiz ve milletimiz için çalışarak, Türkiye için katma değer üreterek harcayan emeklilerimizi baş tacımız olarak görüyoruz" iddiasında bulunan Erdoğan'ın mesajında devamla şu ifadelere yer alıyor: "Emeklilerimizin hak ettiği saygıyı görmesi, hayatlarının bu özel dönemlerini daha huzurlu, daha sağlıklı ve güven içinde geçirebilmeleri önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu anlayışla 2024 yılında, çalışma ve sosyal güvenlik başta olmak üzere emeklilerimizin yaşamlarına katkıda bulunacak pek çok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. 'Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları' projesi, devletimizin ve milletimizin emeklilerimize olan şükran borcunun bir nişanesidir. 2024 yılını Emekliler Yılı olarak değerlendirerek, emeklilerimizin sağlıktan ulaşıma, sosyal imkanlardan kültürel faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede sosyal haklarını genişletecek adımlar atıyoruz."

2024 yılını kapsayan ve yılın ortasında başlatılarak sadece 6 aylık bir dönemde uygulanacak proje, Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülecek.

KAMU SOSYAL TESİSLERİNDE EMEKLİYE YÜZDE 15 İNDİRİM!
Sitede en dikkat çekici bölümlerden biri, "Emekli Dijital Kimlik Kartı ile Emekliler Yılı'na özel fırsatlar" başlığını taşıyor. "Fırsatlar" bölümünde, "Gelir ve aylık ödemesi yaptığımız emeklilerimiz ve hak sahiplerinden eş, anne ve baba 31 Aralık 2024 tarihine kadar kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerin ücret tarifelerinden yüzde 15 oranında indirimli yararlanabilirler", "Gençlik ve Spor Bakanlığı tesislerinde, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlardan 15 Temmuz-16 Ağustos 2024 tarihleri arasında emeklilere özel bir haftalık dönemlerde ücretsiz kalabilmeleri imkanı", "Karayolu Taşıma Yönetmeliğine geçici madde eklenerek şehirlerarası seyahatlerde bilet ücretlerinde emeklilere özel 2024 yılı sonuna kadar yüzde 20 indirim. TCDD ana hat trenlerinde yüzde 10 indirim" gibi bilgiler yer alıyor.

Karnını doyuramayan, evinden dışarı çıkamayan emeklilere, kamu sosyal tesislerinden yüzde 15 indirimi "müjde" olarak sunan AKP-MHP iktidarının bir diğer "müjde"si ise sadece bir ay süreyle deniz kenarında olmayan KYK yurtlarında bir hafta ücretsiz barınma olanağı.

DEVLET GÜDÜMLÜ SENDİKALARIN TESİSLERİ DEVLETİN HİZMETİNDE
Fırsatlar bölümünde kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerden indirimli yararlanılacağına ilişkin bölümde, Memur-Sen, Kamu-Sen, Türk-İş ve bağlı sendikalar Tes-İş, Türk Metal ve Koop-İş sendikalarının sosyal tesislerinin yer alması da dikkat çekti. Bu sendikalar "kamu kurum ve kuruluşları" statüsünde tanımlanarak devlet güdümlü oldukları da tescillendi.

DEVLET-SERMAYE İŞBİRLİĞİ: EMEKLİYE İNDİRİM ADI ALTINDA REKLAM
Fırsatlar bölümünde dikkat çeken bir başka nokta ise, çok sayıda özel banka ile devlet işbirliği. Bu işbirliği sadece bankalarla sınırlı değil. İşbir Yatak gibi çeşitli firmalarla da "emekliye indirim" anlaşması yapılmış. Emekliler, indirim olanakları sağladığı gerekçesiyle "troy" kredi kartı almaya da teşvik ediliyor.

Emeklilerin maaşları üzerinden ciddi oranda para girdisi sağlayan bankaların verdiği promosyonlar da "fırsatlar" bölümünde devletin hizmeti olarak propaganda ediliyor. Bir yandan emekliler özel bankalara ve çeşitli şirketlere yönlendirilirken, diğer yandan bu sermaye gruplarının reklamı devlet eliyle "emekliler.gov.tr" sitesinde yapılıyor.

Sitede, "Emeklilerin refahına yönelik düzenlemeler" başlığı altında "Emeklilerin sosyal güvenlik haklarında yapılan iyileştirmeler"e geniş olarak yer veriliyor.

İyileştirmeler adı altındaki düzenlemeler ise iyileştirmeden çok, emeklilerin nasıl yoksullaştırıldığının itirafı niteliğinde.

Emekli aylıklarına TÜİK'in açıkladığı gerçeklikle ilgisi olmayan TÜFE verileri oranında zam yapıldığı itirafına yer verilirken, bunun yetersiz olduğunun farkında oldukları için seyyanen artışla övünüldü. Ancak seyyanen artış, maaş taban ücretine dahil edilmiyor. Böylece sonraki yıllarda yapılacak zam belirlenirken, seyyanen artış çıkarılarak çıplak maaş üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sitede yıllık artışlar çok düşük olduğu için AKP'nin 22 yıllık iktidarı dönemindeki toplam artış oranlarına yer verilerek yüksek zam yapıldığı algısı yaratılmaya çalışılmış.

TABAN AYLIK UYGULAMASI
2019 yılında en düşük aylık tutar belirlemesine geçildiği hatırlatılan sitede, 2024 yılı Ocak ayında bu miktarın 10 bin TL olarak belirlendiği belirtilerek, yapılan seyyanen zam oranlarına da yer verildi.

SAĞLIK HİZMETİ SUNULMASIYLA ÖVÜNÜLDÜ
Devletin parasız sağlık hizmeti sunması zorunluluğu olmasına rağmen, sunulan bu hizmetle övünülen sitede, çeşitli sağlık hizmetlerinden katılım payı ve ilave ücret alınmaması, grip aşısı yapılması da emeklilere sunulan bir ayrıcalıkmış gibi yansıtıldı.

MİLYONLARCA EMEKLİYE SIFIR ZAM
"emekliler.gov.tr" sitesinde emeklilerin yaşamlarının kolaylaştırıldığı iddia edilirken, temmuz ayının başında milyonlarca emekliye sıfır zam yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Kamu emekçileri ve kamu emeklilerine yüzde 19.3, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 24.73 zam yapılacağı söylenirken, zam oranı kök aylıklara uygulanacağı için kök aylığı 8 bin liranın altında olan milyonlarca işçi ve Bağ-Kur emeklisine sıfır zam yapılacak. Böylece, milyonlarca emekli, en düşük emekli aylığı olan 10 bin lirayı almaya devam edecek.

Kök aylığı 10 bin liranın altında kalan ve yaklaşık 3,6 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren kök maaş düzenlemesinin, hükümetin temmuz ayında Meclis'e sunması beklenen torba yasa taslağına girmesi bekleniyordu. Ancak bu madde torba yasa taslağına girmedi.

Seçimlerde emeklilerden yüksek oy alan AKP-MHP iktidarı, emeklilere yönelik derin yoksulluk politikaları nedeniyle 31 Mart yerel seçimlerinde çok sayıda emekliden oy alamamış ve oy oranında ciddi bir düşüş yaşanmıştı.

EMEKLİLERDEN SIFIR ZAMMA TEPKİ
İktidarın emeklilere sıfır zam dayatmasına karşı 40 noktada eylemler yapan Tüm Emekli-Sen, iktidarın TÜİK'i şaibeli enflasyon verileri üzerinden maaşları dizayn etmesine tepki gösterdi. Emeklilerin ölüm sınırında yaşamaya mahkum edildiğine dikkat çekilen bu eylemlerde, "İktidarın maaş artışı dediği şey, zam veya maaş artışı değil, eriyen maaşların 2024 Ocak'taki, yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. Emeklilerin kayıpları ilk 6 aylık TÜİK enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi, gelecek 6 ay kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar birçok kaleme zam yapmaya başladı. Enerjiye en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde, elektriğe yüzde 38 zam yapıldı bile. 1 Temmuz'dan geçerli denerek, ilk 6 ay için düşük enflasyon hesabı oyununu, göz göre göre kurnazca sergilemekten çekinmediler. Aklımızla oyun oynuyorlar. Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz" denildi.

'AÇLIKTAN ÖLMEMEK İÇİN DİRENİYORUZ'
Emeklilerin açlıktan ölmemek için direndiği vurgulanan eylemlerde, "Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de, arttı da… Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz" denildi.