20 Eylül 2024 Cuma

Eldorado Gold Türkiye'deki vergi giderinde 3 ila 5 milyon dolar düşüş bekliyor

Türkiye'de Efemçukuru ve Kışladağ altın madenlerinin sahibi Eldorado Gold, 2024'ün ikinci çeyreğinde Türkiye'deki vergi giderinde 3 ila 5 milyon dolar düşüş beklediğini açıkladı. Şirketin vergi giderinde düşüş beklentisi, AKP-MHP iktidarının yerli ve uluslararası sermayeye sunduğu teşvik, vergi indirimlerine dayanıyor. Efemçukuru Altın Madeni için 2023 yılında 1 milyar 637 milyon lira teşvik verilmişti.

Kanadalı maden şirketi Eldorado Gold, 2024'ün ikinci çeyreğinde, Türkiye'deki vergi gideri beklentilerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şirketin Türkiye'deki madencilik faaliyetlerinden elde ettiği karın, yürürlükteki oranlar üzerinden vergilendirildiği ve ortaya çıkan cari gelir vergisi giderlerinin başka kalemlerle artırılıp azaltılabildiği belirtildi. Eldorado Gold'un ikinci çeyrekte yüzde 25 oranında belirlenen cari gelir vergisi giderinin 3 ila 5 milyon dolar arasında düşmesi beklendiği vurgulanan açıklamada, bu tahmini düşüşün Kışladağ ve Efemçukuru'na ilişkin yatırım vergisi kredileri ve enflasyonun etkilerinden kaynaklandığı belirtildi.

Kanada ve Yunanistan'da da altın madenleri bulunan Eldorado Gold, Türkiye'de İzmir'de bulunan Efemçukuru ve Uşak'ta bulunan Kışladağ altın madenlerinin sahibi. Efemçukuru ve Kışladağ altın madenlerinin yerli işletmecisi ise Tüprag Metal.

2023 YILINDA 1 MİLYAR 637 MİLYON TEŞVİK VERİLMİŞTİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 yılında İzmir Efemçukuru Altın Madenine büyük bir teşvik yatırımı yapılacağını açıklamıştı. Teşvik kapsamında, madeni işleten Tüprag'a faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 80 tutarında vergi indirimi, yüzde 40 oranında yatırım katkı destekleri ve 1 milyar 637 milyon 614 bin 424 TL tutarında teşvik verileceği belirtilmişti.

EFEMÇUKURU: İZMİR'İN İÇME SUYUNU TEHDİT EDİYOR
İzmir'in içme suyunun yüzde 40'ını karşılayan Tahtalı Barajının koruma alanı sınırındaki Efemçukuru Altın Madeni, bölgedeki su kaynakları, toprak, bitki ve orman örtüsünü zehirlediği, büyük bir ekolojik yıkıma yol açtığı, bölge halkının sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle bölge halkı ve ekoloji mücadelesi yürütücüleri tarafından defalarca protesto edilmişti.

300 bin kişinin içme suyunu sağlaması planlanan Çamlı Barajına, Efemçukuru Altın Madeninin işletilebilmesi için ÇED olumlu belgesi verilmemişti.

İZİNSİZ SONDAJ VE GENİŞLEME ÇALIŞMALARI
1. derece doğal sit korumasındaki bölgede keyfi bir biçimde genişleme çalışmalarını sürdürdüğü, izinsiz alanlarda sondaj yaptığı ortaya çıkan Efemçukuru Altın Madeni'ne 2020 yılında Karabağlar Belediyesi tarafından açılan davada, İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16 Ekim 2019 tarihli Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararında yer verilen istisnalar arasında, 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içerisinde maden sondajı ve maden alt yapı tesisi (sondaj ulaşım yolu) yapılmasına cevaz veren bir uygulamaya (fiziki müdahaleye) yer verilmediği anlaşıldığından, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun kararında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" kararı verilmişti.

2019 yılında sondaj çalışmaları için orman içerisinde şirketin açtığı yollar, dava dosyasında "mevcut orman yolu" olarak geçmişti. Maden şirketi, mahkeme kararına rağmen koruma altındaki alanlarda sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Eldorado Gold, Efemçukuru Altın Madeni'nde 2023 yılında 170.5 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı.

KIŞLADAĞ: TÜRKİYE VE AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
Türkiye ve Avrupa'nın en büyüğü olduğu kaydedilen Kışladağ Altın Madeni, Uşak'ın dörtte biri büyüklüğünde bir alanı tahrip etti.

Uşak'ın Eşme ve Ulubey ilçeleri arasında bulunan madende, 2006'dan bu yana, 450 metre derinlikte ve 1000 metre çapında bir alanda en az 70 bin ton siyanür kullanılarak altın çıkarma işlemi yapıldı.

SİYANÜR SIZINTISI ÖRTBAS EDİLDİ
2003 yılında ÇED raporu, 2004 yılında inşaat ruhsatı alan madende 2006 yılında üretim başladı. Yeraltı suyunun az olduğu bölgede su kaynaklarını talan eden madene karşı bölge halkı direnişe geçmişti. 2006 yılında Eşme'de yaşanan siyanür sızıntısı nedeniyle bin 500'ü aşkın kişi zehirlenmiş, kan örnekleri çalınarak siyanür sızıntısı örtbas edilmeye çalışılmıştı.

Yaklaşık bin 500 işçinin çalıştığı madende, Eldorado Gold 2023 yılında 304.8 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı.