23 Eylül 2024 Pazartesi

Ekoloji Birliği: Termik öldürür!

Ekoloji Birliği 'Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin mecliste görüşülecek olması sebebiyle bir açıklama yayınladı.
Ekoloji Birliği twitter adresi üzerinden 'Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin Meclis'te görüşülecek olması sebebiyle bir açıklama yayınladı.
 
'SANTRALLERE 2 YIL DAHA HAVAYI ÖZGÜRCE KİRLETME İZNİ VERİLİYOR'
 
Açıklamada, "Söz konusu teklifin 45. Maddesi ile aslında ömrünü tamamlamış olan kömürlü termik santrallerin çevre yatırımlarını yapmaları konusunda 2013'de getirilen zorunluluk 3. kez ertelenmek isteniyor. Teklif, Türkiye'de çok uzun zaman önce faaliyete başlayan ve ciddi çevre sorunları yaratan on adet termik santralin 'baca gazı arıtma, rehabilitasyon, kül depolama kapasitelerinin artırılması' gibi çevre yatırımlarının yapılmasının 2021 yılına kadar ertelenmesine izin veriyor. Diğer bir deyişle, ömrünü tamamlamış olan bu santrallere 2 yıl daha havayı özgürce kirletme izni veriliyor" ifadeleri yer alıyor.
 
Açıklama "2013 yılında Elektrik Piyasası Kanunu'nun Geçici 8. Maddesi ile özelleştirme kapsamına alınan Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas ve Zonguldak'ta bulunan 10 santrale, baca gazı arıtma tesisi başta olmak üzere çevre yatırımlarını 2019 yılına kadar erteleme ve Bakanlar Kurulu'na da bu izni 2021 yılına kadar uzatma izni verilmişti", şeklinde devam eden açıklamada "Ancak söz konusu geçici madde hakkında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından, Anayasa Mahkemesi nezdinde iptal davası açılmış ve madde iptal edilmişti. Anayasa Mahkemesi kararı uygulanmamış, 2015 yılında yapılan yeni bir yasal düzenleme ile söz konusu 10 santrale 2019'a kadar süre verilmişti. Çevre yatırımlarını tamamlamayan söz konusu santrallar geçen sürede havamızı kirletmeye devam etti. Partikül madde ölçümlerinde, elde edilen değerlerin Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerlerini kat kat aştığı saptandı" ifadeleri yer aldı.
 
'MADDE 45 KABUL EDİLİRSE, 10 SANTRALİN ÇEVRESEL ETKİLERİ 2021'E KADAR DEVAM EDECEK'
 
Açıklamada "Madde 45 kabul edilirse, toplam kurulu gücü, 4680 MW olan 10 santralin halihazırda devam ettiği olumsuz çevresel etkiler, en başta hava kirliliği ve sağlık etkisi katlanarak 2021 yılına kadar da devam edecek. Sürekli ertelenmekte olan bu yatırımların 2021 yılında da tamamlanacağı meçhul" şeklinde yer alan ifadelerle, termik santrallerin çevresel etkilerine dikkat çekildi.
 
Ekoloji Birliği Bileşenleri açıklamalarını 45. maddenin tekliften çıkartılmasını, her gün etkisini ciddi anlamda yaşadığımız küresel ısınmaya ve iklim krizine yol açtığı bilinen tüm mevcut termik santralların bir an önce kapatılmasını, yeni projelerin de iptal edilmesini talep ederek bitirdi.
 
Açıklamada listenen şekliyle baca gazı kükürt giderim tesisi olmayan santraller şu şekildedir:
 
Çanakkale / Çan 18 Mart Termik Santrali
Şırnak / Silopi Termik Santrali
Kahramanmaraş / Afşin Elbistan A Termik Santrali
Karabük / Kardemir Termik Santrali
Kütahya / Tunçbilek Termik Santrali
Kütahya / Seyitömer Termik Santrali
Manisa / Soma A Termik Santrali
Manisa / Soma B Termik Santrali
Sivas / Kangal Termik Santrali (1 ve 2. üniteler)
Zonguldak / Çatalağzı Termik Santrali