24 Eylül 2024 Salı

EHB'li Can Tombul yine tahliye edilmedi

Rüşvet suçundan açığa alınan savcı Bozkurt'un hazırladığı iddianame nedeniyle 9 aydır tutuklu olan EHB avukatlarından Can Tombul, yine tahliye edilmedi.
Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Can Tombul'un tutuklu olarak yargılandığı davaya İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Duruşmaya Tombul ve avukatları katıldı. 
 
TOMBUL: SORUŞTURMA SAVCISI RÜŞVETTEN AÇIĞA ALINDI
 
Duruşmada savunma yapan Tombul, "Ben polislerin düzenlediği sahte tutanaklar dayanak gösterilerek tutuklandım. Savcı İsmet Bozkurt da verdiği hukuka aykırı kararla bu suça ortak olmuştur. Hakkımda gözaltı kararı veren, tutuklamaya sevk eden ve iddianameyi hazırlayan savcı İsmet Bozkurt, FETÖ soruşturmalarında rüşvet aldığı iddiası ile açığa alınmıştır. Bu durum, hakkımda yürütülen soruşturmanın hukuksuzluklarına yeni bir delildir" dedi.
 
ÖZTÜK: EMNİYETİN MESLEKTAŞIMIZA HUSUMETİ VAR
 
Ardından Avukat Keleş Öztürk söz aldı. "Suruç ve Ankara katliamı tanığı olan Can Tombul, özellikle Suruç katliamında sorumluluğu olan polisler hakkında açılan davaları takip etmiştir. Bu durumdan kaynaklı da emniyetin meslektaşımıza karşı husumeti vardır "diye belirtti. 
 
UÇAR: SUÇ İŞLEYEN BİR SAVCININ HAZIRLADIĞI İDDİANAME
 
Av. Sezin Uçar da soruşturma savcısı İsmet Bozkurt'un rüşvetten açığa alındığını hatırlattı, "Sahte belgelere dayanarak suç işlemeyi göze alan bu savcının hazırladığı iddianame ile meslektaşımızı yargılıyorsunuz" dedi.
 
Savcılığın, dosyadaki tanığı dinlemek için Tombul'un tutukluluğunun devamı yönünde talepte bulunduğunu hatırlatan Av. Nuray Özdoğan, "Üç celsedir tanığı bulamayışınızın sorumlusu biz değiliz ve bu nedenle bu gerekçeyle tutukluluğun devamına karar vermemelisiniz" diye kaydetti.
 
Av. Akçay Taşçı, "Savcı İsmet Bozkurt, kendisiyle eşit yetkilere sahip olan Ankara Savcılığı’nın elinden dosyayı talimatla getirtmiş ve hukuka aykırı biçimde soruşturma yürütmüştür" diyerek, hukuksuzluğa dikkat çekti. Tombul'un Ankara'da gözaltına alınarak tutuklandığını anımsatan Taşçı, "Aleyhine delil üretmek için bir kişi polis tarafından kaçırılmış, meslektaşım serbest bırakıldıktan sonra da mesleğini aynı şekilde sürdürmüştür. Meslektaşım bugün tahliye edilirse yine aynı şekilde mesleğini sürdürecektir" dedi.
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Tombul'un tutukluluğunun devamına karar verdi. Duruşma, 12 Haziran 2019'a ertelendi.