20 Eylül 2024 Cuma

Eğitim Sen: ÖMK görüşmeleri boyunca nöbetimiz sürecek

Meclis'te süren ÖMK görüşmelerine ilişkin Meclis Parkı'nda açıklama yapan Eğitim Sen, görüşmeler boyunca park nöbetini sürdüreceklerini duyurdu ve herkesi dayanışmaya davet etti.

Kamuoyunda büyük tepkilere yol açan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin Meclis'te görüşmeler sürerken, Eğitim Sen ÖMK'ya ilişkin Meclis'in Çankaya kapısında bulunan Meclis Parkı'nda açıklaması yaptı. "Haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu'na hayır" pankartı açılan eyleme çok sayıda eğitim emekçisi katıldı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim bileşenlerinin görüşünü almadan hazırladığı yeni kanunun Meclis'te görüşülmesine 16 Temmuz'a kadar ara verildiğini kaydetti.

"Eğitimin ana bileşenlerinden birisi olan eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan, taleplerine ısrarla kulak tıkayan MEB bildiğini okumaya devam etmektedir. Eğitim sendikalarının, halen görevde olan ve atama bekleyen bir milyonu aşkın öğretmenin taleplerini yok sayan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na (ÖMK) karşı demokratik tepkimizi göstermemiz, kolluk güçlerince şiddet kullanılarak engellenmiştir" diyen Irmak, sendika üye ve yöneticilerinin demokratik tepkisine polis şiddetiyle karşılık verildiğini ve çok sayıda arkadaşlarının polis tarafından işkenceyle gözaltına alındığını söyledi.

'BU KARANLIK ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Bir milyonu aşkın öğretmeni ve atama bekleyen yüz binlerce meslektaşlarını yakından ilgilendiren ÖMK'ya karşı eleştiri ve itirazlara gösterilen tahammülsüzlüğün iktidarın karanlık zihniyetini ortaya koyduğunu söyleyen Irmak, şöyle devam etti: "Eğitim Sen bu karanlık zihniyeti çok iyi tanımaktadır ve bu anlayışa karşı mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır. Eğitim Sen, mücadele tarihi boyunca bu tür hukuk dışı müdahale ve saldırılar karşısında geri adım atmamış, bütün engellemelere rağmen eğitim emekçilerinin hakları ve taleplerini sahiplenmeyi sürdürmüştür. Kendilerini hukukun ve kanunların üzerinde sananlar şunu çok iyi bilmelidir ki, haklı taleplerimizi her türlü baskı ve engellemelere rağmen savunmaya devam edecek, baskı ve tehditlere asla boyun eğmeyeceğiz."

'BU SADECE BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL'
Milli Egemenlik Parkı'nda sürdürülen oturma eyleminin ÖMK Meclis'te görüşüldüğü sürece devam edeceğini aktaran Irmak, Meclis'te görüşülen kanunun sadece burada bulunan eğitim emekçilerinin sorunu olmadığını ifade etti.

Tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerin, velilerin ve halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten Irmak, şu ifadeleri kullandı: "Buradan taleplerimizi duymak istemeyenlere sesleniyoruz: Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve öğretmenleri değersizleştiren, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarımızı zayıflatan ve öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun derhal geri çekilmesini istiyoruz. Meclis'te bulunan milletvekillerine buradan bir kez daha sesleniyoruz: Günlerdir buradan ve ülkenin dört bir yanından taleplerimize kulak verilmesini, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen bu düzenlemeye onay verilmemesini talep ediyoruz."