20 Eylül 2024 Cuma

Eğitim emekçilerinin itirazlarına rağmen ÖMK komisyonda kabul edildi

Eğitim emekçileri AKP-MHP iktidarının gündeme getirdiği Öğretmenlik Mesleği Kanun taslağına ilişkin aylardır tepkilerini dile getirirken, tepkiler görmezden gelindi, taslak komisyondan geçti.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, AKP Ordu Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanarak Öğretmenlik Mesleği Kanun taslağı görüşmelerine devam etti. Eğitim sendikalarının temsilcilerinin de katıldığı komisyon toplantısına Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin katılmazken, bakanlık adına MEB bürokratları izledi. Ayrıca YÖK, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri de komisyon toplantısına katıldı.

Geçici 3 maddeyle birlikte toplam 42 maddeden oluşan, Öğretmenlik Mesleği Kanun taslağı iki gün boyunca yaklaşık 24 saat süren görüşmelerinin ardından komisyonda kabul edildi.

Taslakta değişiklik yapılmasına ilişkin öneriler AKP-MHP milletvekilleri tarafından reddedilirken, eğitim emekçilerinin temsilcisi olan sendikacıların önerileri de dikkate alınmadı.

Meclis Genel Kuruluna getirilecek Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifine göre; öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemesi adı altında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı "Milli Eğitim Akademisi" kurulacak. Milli Eğitim Akademisi'nde aday öğretmenler için 3 veya 4 dönemden oluşan 'hazırlık eğitimi' verilecek. Hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Her bir dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacak.

'DEVLET GÜVENLİĞİNE KARŞI SUÇ' İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLENLER ÖĞRETMEN OLAMAYACAK
Hazırlık eğitimine alınacaklarda aranan koşullar arasında Türk vatandaşı olmak ilk sırada yer alıyor. "Kamu haklarından mahrum bulunmamak", "5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına yada affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, hayasızca hareketler, müstehcenlik ve fuhuş suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olmamak; devlet memurluğundan çıkarılmamış veya bu kanunun 25'inci maddesine göre öğretmenliği sona ermemiş olmak; askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak; öğretmenliğe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardan alanlara göre Bakanlıkça belirlenecek sınav puanına sahip olmak, sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmamak" koşulları aranacak.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK KALICI HALE GETİRİLİYOR
Öğretmen adayları hazırlık eğitiminde teorik dersler için en az iki yazılı sınavdan geçecek, "yazılı sınavların ortalaması 60 ve üzeri olanlar" başarılı sayılacak. Uygulama dersleri ise üç aşamalı olacak. Buna göre; birinci değerlendirmenin yüzde 20'si, ikinci değerlendirmenin yüzde 30'u ve üçüncü değerlendirmenin ise yüzde 50'si alınarak belirlenecek ve geçme notunda 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Hazırlık eğitiminin sonunda, teorik derslerden ortalamasının yüzde 40'ı, uygulamalı derslerin ortalamasının yüzde 60'ının toplamı alınarak atanabilecek. Hazırlık eğitimini tamamlayarak yapılacak sınavda başarılı olan aday öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanabilecek.

ÖĞRETMEN, UZMAN ÖĞRETMEN, BAŞÖĞRETMEN KADEMELERİ
Kısa bir süre önce AKP-MHP iktidarı tarafından uygulamaya konulan ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen "kariyer basamakları" ile ilgili hüküm ÖMK taslağında yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre sınav kaldırılırken, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen adı altındaki "kariyer basamağı" kalıcı hale getirildi. Öğretmenlerden; öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen, 20 yılın üzerinde çalışması bulunan öğretmenlere, kademe ilerleme cezası almamaları ve akademide eğitim almaları koşuluyla (en az 10 yıl hizmeti olma şartı hariç) başöğretmen unvanı verilecek.

Öğretmenlere karşı işlenen "kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarında" cezalar "yarı oranında" artırılacak. Hapis cezasının ertelenmesi hükümleri uygulanmayacak.

ÖĞRETMENLERİN 'YETERLİLİĞİNE' BAKANLIK VE EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ KARAR VERECEK
Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleğinde yetersiz olduğu öne sürülen kadrolu öğretmenler, akademi tarafından eğitime alınacak. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınacak. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanacak.

OKUL MÜDÜR VE YARDIMCILARINI VALİLER ONAYLAYACAK
Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılacak yönetici adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması halinde başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecek. Yönetici yetiştirme programına alınanlardan bu program sonunda yapılan yazılı sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Bunlar tercihleri de dikkate alınarak bu fıkraya göre yapılan yazılı sınavda alınan puan üstünlüğüne göre vali onayı ile yönetici olarak görevlendirilecek. Yöneticiler dört ders yılı için görevlendirilir. Yöneticiler aynı eğitim kurumunda aynı ünvanla en fazla sekiz ders yılı görev yapabilecek.

Öğretmen ve yöneticiler hakkında 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri uygulanacak. Ancak öğretmen ve yöneticilerden; öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatta belirlenmiş usuller dışında paylaşanlara kınama; ilgili mevzuat gereği yapılanlar dışında öğrencilere menfaat karşılığında özel ders veren veya özel ders için yönlendirme yapanlara, öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hal ve hareketlerde bulunanlara, öğrencilerin ders başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davrananlara, eğitim öğretim sürecinde Bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapanlara aylıktan kesme cezası verilecek.