3 Ekim 2024 Perşembe

Ege'nin iki yakasından ortak ses: İnsanlar ve tüm canlılar için hayatın yanındayız

Ege'nin iki yakasındaki ekoloji örgütleri, "Depremi hızlandıran ve etkilerini çoğaltan, doğayı hiçe sayan politikalara son verilmeli" diye belirtti.

Ege Denizi'nde gerçekleşen ve canlı yaşamına zarar veren depremle ilgili Ege'nin iki yakasından ekoloji örgütleri bir araya gelerek ortak açıklama yayınladı.

Daha önce 68 örgütün imzaladığı #kazmabirak kampanyası koordinasyonunun yürüttüğü çalışmada, Akdeniz bölgesinde hidrokarbon arama faaliyetlerinin deprem olasılığını güçlendirdiğine ve bu nedenle de durdurulması gerektiğine yeniden dikkat çekildi. Açıklamada Ege'nin iki yakasında yaşayan insanların kaderlerinin ortak olduğu ve daha fazla canlı kaybının olmaması için doğayı hiçe sayan politikalara son verilmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "30 Ekim günü Ege denizi depremle sarsıldı. Bizler iki yakada da kayıplarımıza aynı gözyaşlarıyla ağlıyoruz. Ege'nin her iki yakasında da hasarlı binalar insanların üzerine çöktü. Bu felaket 'doğal' değildir. Bu felaketin sorumlusu inşaat sektörünün ekonomik çıkarları ve devletin kayıtsızlığıdır" denildi.

Devletin önlemek yerine seyrettiğini, dayanışma ve işbirliği yerine birbirleriyle savaşmak için büyük paralar harcamayı seçtiğini vurgulanan açıklamada, "Akdeniz'den başlayarak toprağın altını üstüne getirmeye devam ediyorlar. Hidrokarbonların çıkarılması planladıkları gibi ilerlerse, bölgemizde olağan olan depremler durumunda büyük çevresel etkiler olabilir" diye belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Depremleri yok saymayı değil, onlara hazırlanmayı esas almalıyız. Depremi hızlandıran ve etkilerini çoğaltan, doğayı hiçe sayan politikalara son verilmeli. Savaş yaşam ile sermayenin arasında; hidrokarbon çıkarımına derhal son verin! Bizler Ege'nin iki yakasında, kârın değil hayatın yanındayız! Dayanışma ve mücadele yaşatır!"