25 Eylül 2024 Çarşamba

EGEÇEP: Ekolojik tahribatlar yaratacak ihale iptal edilsin

İzmir Valiliği tarafından kentin 16 ilçesinde 33 jeotermal kaynak sahası açılmasını protesto eden EGEÇEP, ihalenin derhal iptalini istedi.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), İzmir Valiliği tarafından 14 Kasım'da 16 ilçede 33 yeni jeotermal kaynak sahasının açılmasına karşı Konak ilçesi eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, İzmir Çevre Platformu, Üzüm-Sen, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, Aydın Çevre Platformu, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78'liler Derneği, Foça Forum, Köy-Koop, İzmir Barosu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İzmir il eşbaşkanları ve parti yöneticileri destek verdi.

Eylemde konuşan EGEÇEP sözcüsü Alime Yalçın, Ege bölgesinde ağır ekolojik tahribatlar yaşandığına dikkati çekti. Valiliğin kararını hayretle karşıladıklarını ifade eden Yalçın, ihalenin derhal iptal edilmesini istedi. İlanda belirtilen alanların Ege Bölgesi'nin verimli tarım alanları olduğunu vurgulayan Yalçın, İzmir ilinin yüz ölçümünün yüzde sekizine denk gelen bir alanı kaplayan jeotermal arama ve işletme alanlarının ihaleye çıkarılmasının, bölgede yaşayanlar ve üreticiler arasında büyük bir endişeye yol açtığını ifade etti. Söz konusu arama ve işletme faaliyetinin, Ege Bölgesi'nin geleneksel tarım ürünleri olarak bilinen incir, üzüm, zeytin ve kestane gibi birçok ürünün geleceğini tehlikeye atacağını vurgulayan Yalçın, tarımsal ürünlerin yanı sıra, koyun ve keçi sütüne dayalı süt ürünlerinin üretildiği bölgelerin de olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.

İzmir'in Çeşme ve Ovacık ilçelerinde İzmir 5 İdare Mahkemesi'nin jeotermal enerji yatırımı ile ilgili "ÇED Gerekli Değildir" kararını eleştiren Yalçın, kararının iptaline ilişkin "yargı kararı ve dayanak bilirkişi raporu" nazara alınmadan yeniden bu yerlerin ihale edildiğini kaydetti. Yalçın, bu durumun Anayasaya aykırı olduğunu ve yeniden ihaleye çıkılması durumunda cezai sorumluluk gerektirdiğini vurguladı.

Başta Aydın, Denizli, Alaşehir, Salihli olmak üzere, pek çok yörede jeotermal işletmeler nedeniyle çevre sorunların yaşandığını sözlerine ekleyen Yalçın, "İzmir halkını, çiftçilerimizi tüm duyarlı kesimleri, İzmir'in büyük bölümünde telafisi olanaksız zararlar doğuracağı açıkça bilinen jeotermallere karşı çıkmaya ve bu ihalelerin iptalini istemeye çağırıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ve ilçe Belediyelerini de bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Belediyeler ve Belediye Birlikleri bu konunun takipçisi, açılacak davaların müdahili olmalılar" dedi.