20 Eylül 2024 Cuma

Edirne'de siyasi tutsaklara işkence Meclis gündemine taşındı

DEM Parti Milletvekili Otlu, Edirne L Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsaklara yönelik işkence, hak ihlali ve kötü muameleyi soru önergesiyle Meclis'e taşıdı. 

Edirne L Tipi Kapalı Hapishanesinde A 19 koğuşunda tutulan kadın tutsaklar, yaklaşık bir ay önce ayakta sayım vermedikleri gerekçesi ile baskı, hakaret ve zor kullanılarak iki kişilik koğuşlara yerleştirildi; ortak kullandıkları buzdolabı, televizyon gibi eşyaları ortak koğuşta kaldığı için şu anda iki kişilik koğuşlarda televizyon ve buzdolabı verilmedi. Daha öncesinde havalandırma gün boyu açık iken şimdi günde iki kez olmak üzere ikişer saat uygulanıyor, tutsaklar ihtiyaçları olan birçok gıda maddesine ulaşamıyor. 

Ayakta sayım dayatmasına karşı çıkan tutsakların işkenceye maruz kalmaları ve haklarında soruşturma açılması, disiplin cezası başlatılması gibi durumlarla disiplin cezaları ile karşı karşıya kaldıkları, darp edildikleri, işkence gördükleri, hücre cezası aldıkları sıklıkla gündeme gelirken Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Çiçek Otlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un derhal yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. Otlu, şu soruları yöneltti:
🔹"Edirne L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kadın tutukluların yaklaşık bir ay önce ayakta sayım vermedikleri gerekçesi ile baskı, hakaret ve zor kullanılarak iki kişilik koğuşlara verildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹İnsan onuruna ve hukuka aykırılık teşkil eden ayakta sayım yapılmasının gerekçesi nedir? 
🔹Özellikle siyasi tutukluların kaldığı koğuşlarda ayakta sayım dayatmasının Bakanlığınızın talimatı ile gerçekleştirildiği, bir cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığı iddiasına ilişkin açıklamanız var mıdır? 
🔹Edirne L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kadın tutukluların iletişim araçlarına, sağlıklı gıdaya erişimleri sağlanacak mıdır? 
🔹Cezaevi yöneticileri ve personelinin hukuk dışı, keyfi uygulamalarını engelleyecek ve kadın tutukluların mağduriyetini giderecek misiniz? 
🔹Edirne L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda hukuksuz uygulamalarda bulunan, görevini kötüye kullanan personel hakkında idari soruşturma açılacak mıdır? 
🔹Ceza infaz kurumlarında ayakta sayım dayatmasını kaldıracak mısınız?
🔹Edirne L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan kaç tutuklu hak ihlalleri yaşadığı için Bakanlığınıza başvuru yapmıştır? Bu başvuruların kaçı incelenmiş ve sonuçlandırılmıştır? 
🔹Edirne L Tipi Kapalı Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu hangi sıklıkta denetlenmektedir? Denetimler etkin bir şekilde yapılmakta mıdır?"