22 Eylül 2024 Pazar

Ebdî: Rusya ve ABD, Türkiye'nin ateşkes kurallarını çiğnemesine seyirci kalıyor

Moskova ve Washington'a çağrıda bulunan DSG Genel Komutanı Mazlum Ebdî, iki ülkenin Türkiye'nin durdurmak için söylemlerden çok sahada ciddi ve pratik adımlar atması gerektiğini de söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Ebdî, ateşkesi güvence altına alan Rusya ve ABD'nin, Türkiye'nin kuralları çignemesine seyirci kaldıklarını söyledi.

Ebdî, cumartesi günü Arta FM'e verdiği mülakat sırasında Türkiye'yi Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerinden ayrılmak zorunda kalan halkın yerlerine geri dönmelerini engellemek ve bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını söyledi.

Ebdî, "Biz, Rojava'da saldırıların yayılmasını, sivillerin öldürülmesini amaçlayan ateşkesin tüm kurallarına uyuyoruz, fakat Türkiye'nin kurallara tamamen uyduğunu söyleyemeyiz" dedi.

Moskova ve Washington'a çağrıda bulunan Ebdî, iki ülkenin Türkiye'nin durdurmak için söylemlerden çok sahada ciddi ve pratik adımlar atması gerektiğini de söyledi.

DSG Genel Komutanı, Şam rejiminden de resmi olarak DSG'yi, Rojava'nın özerk yönetimini ve eğitim sistemini tanımasını istedi.

DSG ile Şam arasındaki anlaşmanın Türkiye ve desteklediği çataların saldırılarına birlikte karşı koymayı amaçladığını da açıklayan Mazlum Ebdî, "Ancak Şam bölge üzerindeki kontrolünü güçlendirmek ve 2011 öncesi şartları geri getirmeyi amaçlıyor. Ancak Şam'ın bunu gerçekleştirme gücü yok" diye konuştu.

Ebdî; Şam ile diğer muhalif güçler arasında daha önce varılan anlaşmaları tanımadıklarının da altını çizdi.

Rusya'nın garantörlüğünde hazırlanan siyasi çözümlerde Kürtlerin ve Suriyelilerin anayasal haklarının tanınmasını da isteyen Mazlum Ebdî, anayasa komitesinde Suriye'nin kuzeydoğusundan temsilcilerin de bulunması yönünde de önemli gelişmeler olduğunun altını çizdi. Ebdî özellikle de Kürtlerin bu komitede yer alması için Rusya'nın yanı sıra ABD, İngiltere ve Fransa'nın çaba sarfettiğine vurgu yaptı.

Ebdî, haklarını gözetmeyen hiçbir kararı tanımayacakları uyarısında da bulundu.

Malikiye/Derîk bölgesinden çekilecek Amerikan kuvvetlerinin Deyr ez Zor ve Qamişlo bölgesine çekileceğini de aktaran Ebdî, bu güçlerin görevinin daha çok petrol yataklarını korumak, IŞİD ile mücadele ve DSG'nin elindeki IŞİD militanlarının durumu olacağını söyledi.

Rus askerlerinin Minbic, Ebdî ve Qamişlo'nun doğusundaki bölgelere konuşlanacağını ifade eden DSG Genel Komutanı, bu bölgelerde sınır boyunca Türk ve Rus güçlerinin devriye gezeceğini de belirtti.

Amerikan birliklerinin çekilmesi ve Türklerin gelmesiyle birlikte bölgedeki dengelerin değiştiğini aktaran Mazlum Ebdî; "Bölgede durum belirsiz ve geçici. Tüm güçler gerçek rollerinin ne olduğunu anlamaya çalışıyor. Bölgedeki tüm güçlerle görüşmeler devam ediyor" diyerek, bölgedeki dengelerin önümüzdeki günlerde netleşeceğinin de altını çizdi.