23 Eylül 2024 Pazartesi

Dünya kadınlarının ortak talebi: Eşitlik

Dünyanın bir çok ülkesinde kadınlar sokaklara çıktı. Kadınların talebi eşitlik oldu.

8 Mart'ta, İspanya'dan Kırgızistan'a, İngiltere'den Makedonya'ya kadar birçok ülkede sokaklara çıkan kadınlar, taleplerini dile getirdi.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da Extinction Rebellion, 'İklim kadınların bir sorunudur' diyerek, Waterloo köprüsünde insan zinciri oluşturdu. Vücutlarına, 'İklim cinayeti', 'İklim eşitsizliği' yazan 40 kadın ekolojik yıkımın kadınlar üzerindeki orantısız etkisine dikkat çektiler.

IRAK
Iraklı kadınlar, Bağdat'ta bulunan Tahrir meydanında bir araya gelerek, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladı. Eylem sırasında bazı kadınların maske takması dikkat çekti.

KIRGIZİSTAN
8 Mart'ı kutlamak için Bişkek'te bir araya gelen kadınlara maskeli erkekler saldırarak dövizleri yırttı. Saldırının ardından polis kadınları gözaltına aldı.

AFP'de yer alan habere göre, kadınlara saldıran ve yumurta atan grup daha sonra olay yerinden kaçtı. Konuya ilişkin açıklama yapan polis şefinin, kadınların izin almadığını ve kendi güvenlikleri için gözaltına alındığını söyledi.

AVUSTRALYA
Avustralya'da kadınlar, Hindistan ve Avustralya arasında oynan kriket maçında mor giyinerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Kadınlar gününde yeni yasalar açıklayan hükümette, yürürlüğe koyacakları yasaların kadınların eşitliğini ve güçlenmesini destekleyeceğini duyurdu.

FRANSA
Paris Concorde Meydanı'nda açıklama yapan FEMEN üyeleri, koranavirüse atıfta bulunarak ataerkilliği salgın hastalığın sonlandırılması çağrısında bulundu. Mor renkli dumanlarla salgına karşı mücadele çağrısı yaptı.

MAKEDONYA
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kadınlar, 'Suçlu değilsin' sloganı atan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Yürüyüş yapan kadınlar, '8 Mart gerçekten mutlu mu?' pankartı taşıdı.

UKRAYNA
Kiev'de de sokağa çıkan kadınlar, kadına yönelik şiddetin son bulması ve daha fazla eşitlik için çağrıda bulundu.

İSPANYA
Toledo şehrin'de binlerce insan mor bir deniz yaratmak için bir araya geldi.

PAKİSTAN
Pakistan'ın bir çok şehrinde sokağa çıkan kadınlar, cinsiyet eşitliği çağrısında bulundu. Pakistan'ın bazı bölgelerinde hala 'namus' adı altında kadın cinayetleri işleniyor.

İSVİÇRE
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İsviçre'nin güneyinde bir araya gelen kadınlar sessiz protesto gerçekleştirdiler.

BAGLADEŞ
Sabahın erken saatlerinde Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir araya gelen kadınlar, ellerinde mumlarla 8 Mart'ı kutladı.

FİLİPİNLER
Başkent Manila'da, Duterto rejimine karşı anti-emperyalist hareketlerle birleşen feminist hareketler 8 Mart için sokaktaydı.

ŞİLİ
Şili'de 8 Mart eylemleri resmi olarak başlamamasına rağmen, başkent Santiago'da hükümet karşıtı protestoların merkezi olan Plaza Italia Meydanı şimdiden doldu.