25 Eylül 2024 Çarşamba

DTK Eşbaşkanı Güven'in yurtdışı yasağı kaldırılmadı

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında açılan davanın duruşmasında, avukatların yurtdışı yasağının kaldırılmasına yönelik talepleri reddedildi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, hakkında "örgüt yöneticiliği" iddiasıyla açılan davanın 8'inci duruşması Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Güven'in katılmadığı duruşmada avukatı Reyhan Yalçındağ hazır bulundu.

MÜZEKERELERE YANIT VERİLMEDİ
Bir önceki duruşma zabıtlarının okunmasıyla başlayan duruşmada, Güven'in Kürtçe yaptığı konuşmaların Türkçe çözümü için Dicle Üniversitesi Yaşayan Diller Merkezi Kürtçe Bölümü'ne yazılan müzekkereye ve Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dosyaların birleştirilmesi yönünde yazılan müzekkereye yanıt verilmediği görüldü.

Eksik hususların giderilmesini isteyen savcı, adli kontrol tedbirlerinin devam etmesini talep etti.

YURTDIŞI YASAĞININ KALDIRILSIN TALEBİ
Güven'in avukatı Reyhan Yalçındağ ise müvekkilinin soruşturma aşamasında el konulan telefonunun iadesini talep ederek, "Güven'in Avrupa Parlamentosu oturumuna katılmasına ilişkin gönderilen davetiyeyi sunuyoruz. Bu nedenle yurtdışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ
Güven'in yurtdışına çıkış yasağı tedbirini kaldırması yönündeki talebi reddeden mahkeme heyeti, Dicle Üniversitesi ve Van 5'inci Ağır Ceza Mahkemesine yazılan müzakerelere ilişkin cevabın beklenmesine, cep telefonunun emniyetteki işlemleri bitmiş ise iadesine karar vererek duruşmayı erteledi.

46 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Güven hakkında Efrin operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamalar ve farklı tarihlerde katıldığı eylem ve etkinlikler gerekçesiyle "örgüt yöneticisi olmak", "örgütü propagandası yapmak" ve "2911 sayılı yasaya muhalefet" iddiasıyla 25 yıldan 46,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.