23 Eylül 2024 Pazartesi

Donbass savaşın eşiğinde, gerilim tırmanıyor

Ukrayna, özerkliğini ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerine top atışlarını sürdürüyor. Bölgeden 30 binden fazla sivil tahliye edildi. Rusya, Ukrayna, NATO ve ABD temsilcileri, bölgede gerilimi tırmandıran açıklamalarını sürdürdü.

Ukrayna'dan ayrılarak özerkliğini ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgesinde gerilim tırmanıyor. NATO ülkeleri tarafından kışkırtılan Ukrayna'nın saldırıları yaygınlaştı.

Ukrayna ordusunun işgal saldırısı başlatacağı beklentisi ve karşılıklı top atışlarının artması nedeniyle bölgede siviller için tahliye işlemleri hızlandırıldı.

Rusya'nın Rostov bölgesi milletvekili Viktor Vodolatskiy, yaklaşık 950 bin Donbasslının Rusya vatandaşlığı için başvuru yaptığını, şimdiye kadar 770 binden fazla başvurunun onaylandığını ifade etti.

Cephe hattında yaşanan gelişmelere ilişkin açıklama yapan Donetsk Halk Milisleri, NATO'ya üye olma isteğiyle hareket eden Ukrayna'nın Donbass'ı ele geçirme planını uygulamaya koyduğunu dile getirdi. Milisler, ulaştıkları istihbarata göre yeni saldırıların muhtemel olduğunu açıkladı. Seferberlik ilan edilen bölgede, olası işgal saldırılarına karşı cephe hattında hazırlıklar devam etti.

Gün içinde Donetsk çevresinde patlama sesleri duyulurken, Donetskli yetkililer son 24 saat içinde Ukrayna güçlerinin 82 kez ateşkes ihlalinde bulunduğunu, top atışlarının devam ettiğini ifade etti.

Lugansklı yetkililer ise Ukrayna saldırısında 2 sivilin öldüğünü, tahliye edilen sivil sayısının 40 bine ulaştığını belirtti.

Donetsk ve Luhanks bölgelerine top atışları gerçekleştiren Ukrayna Savunma Bakanlığı, Donbass'taki mevzilerine 20 kez ateş açıldığını, 1 askerlerinin yaralandığını kaydetti.

UKRAYNA'DAN NATO'YA RUSYA'YA YAPTIRIM ÇAĞRISI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sınır hattındaki gerilimde taraf olan NATO ülkelerine Rusya'ya karşı yaptırım planlarını açıklamaları çağrısında bulundu, "Yaptırımlar için neyi bekliyorsunuz" diye sordu.

Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO üyesi olmamasına ilişkin yazılı güvence isteğine ilişkin konuşan Zelenskiy, üyelik için çabalamaktan vazgeçmeyeceklerini kaydetti, "Bize kapıların açık olduğu söylendi ama hala yer yok, bizim açık yanıtlara ihtiyacımız var" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın "Rusya'nın Ukrayna'ya önümüzdeki günlerde saldıracağını düşünüyorum" sözlerini hatırlatan Zelenskiy, bu tür ifadelerin yatırımcıları ve halkı korkuttuğunu ve ülkelerini ekonomik olarak zayıflattığını belirtti.

KREMLİN'DEN PROVOKASYON AÇIKLAMASI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki iddialara kulak asmadıklarını belirtti, bu tür açıklamaları provokasyon olarak nitelendirdi.

Rusya'nın savaş istemediğini ancak açıklamaların gerginliği tırmandırdığını belirten Peskov, konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: "Devlet Başkanı iddialara kulak asmıyor, ancak genel anlamda bu tür iddialar provokatif nitelikli unsurlar. Gerginlik had safhaya çıktığında, mesela şimdi Donbass'taki temas hattında olduğu gibi, her türlü kıvılcım, her türlü beklenmedik olay veya planlı küçük bir provokasyon geri dönülemez sonuçlara yol açabilir."

NATO GENEL SEKRETERİ: RUSYA SALDIRI HAZIRLIĞINDA
Münih Güvenlik Konferansı'na katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik kapsamlı bir saldırı hazırlığı yaptığını savundu. Stoltenberg, "İşaretler Rusya'nın Ukrayna'ya tam ölçekli bir saldırı planladığını gösteriyor. Hepimiz saldırı riskinin çok yüksek olduğu konusunda hemfikiriz. Rusya'nın bildirdiği gibi hiçbir asker sınırdan geri çekilmiyor, bilakis yeni birlikler ekleniyor" ifadelerini kullandı.

NATO, Ukrayna'da görevli personelinin bir bölümünü Kiev'den çekti. Askerlerin bir bölümünün ülkenin batısındaki Lviv kentine, bir kısmının ise Brüksel'deki NATO karargahına taşındığı kaydedildi.

BEYAZ SARAY: BİDEN ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLUYOR
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna-Rusya gerilimini görüşmek üzere Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını söyledi.

Biden'in ulusal güvenlik ekibinin, Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırabileceği bilgisini teyit ettiğini belirten Psaki, "Başkan öğleden sonra Ukrayna'daki durumla ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacak" ifadelerini kullandı.