30 Eylül 2024 Pazartesi

Doğuş Üniversitesi'nde açılan soruşturmalara rağmen öğrenciler mücadelede kararlı

Doğuş Üniversitesi'nde üniversite kayıt ücretlerine yapılan zamlara tepki gösteren öğrencilere soruşturma açılmaya başlanırken, öğrenciler soruşturmalara karşı eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı ve fahiş fiyatlar geri çekilene kadar pes etmeyeceklerini belirtti.

Doğuş Üniversitesi öğrencileri, üniversite kayıt ücretlerine yapılan yüzde 250-300 bandındaki zamlara tepki göstermek için yeniden üniversitenin Dudullu kampüsü önündeydi. Çok sayıda öğrencinin ve ailesinin katıldığı eylemde, "Müşteri değil öğrenciyiz" pankartı açıldı, "Bazıları doğuştan zamlı", "Zamlar geri alınsın" dövizleri taşındı.

3 ÖĞRENCİYE SORUŞTURMA AÇILDI
Öğrenciler, eylemler başladıktan sonra üniversite yönetiminin hiçbir öğrenciye soruşturma açılmayacağı yönünde velilere verdiği sözü hatırlattı ve dün itibariyle eylemlere katılan 3 öğrenci hakkında soruşturma açıldığını, 2 asistan öğrencinin ise işine son verildiğini aktardı. Yönetimin yalanlarını teşhir eden öğrenciler, halihazırda veli ve öğrencilerden oluşan heyetle yönetim arasında görüşmelerin sürdüğünü, görüşmelerden sonuç çıkmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı. Yönetimin üniversite çalışanlarına saldırıldığı iddiasıyla soruşturmaları açtığına dikkat çeken öğrenciler, soruşturmalara karşı her türlü itiraz yolunu kullanacaklarının altını çizdi.

'EĞİTİM HAKKIMIZ GASP EDİLDİ'
Basın açıklamasını öğrencilerden Bora Çolakoğlu okudu. Çolakoğlu, yönetimin verdiği yüzde 5 ve yüzde 10 zam yapma sözünü tutmadığını ve tüm öğrencilere fahiş fiyatlar dayatıldığını yineleyerek, "Bu durumu kabul etmeyeceğimizi, öğrencilik hakkımızın elimizden alınmaya çalışıldığını defalarca tekrarladık, yine tekrarlıyoruz. Birçok öğrenci verilen bu sözler ve imzalanan sözleşmeler sebebiyle bu okulu tercih etti. Okul yönetimi bu sözünün arkasında durmayarak birçok arkadaşımızın eğitim hakkını elinden almaktadır" ifadelerini kullandı.

'EMEKLERİMİZ ÇÖPE ATILAMAZ'
Üniversite yönetiminin bugün atacakları adıma ilişkin bir açıklama yapacağını belirten Çolakoğlu, verilecek her türlü karara hazırlıklı olduklarını, eğitim haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Çolakoğlu, şöyle devam etti: "Bugün çıkacak karar zamların geri çekilmesi olmalıdır. Öğrenci arkadaşlarımıza bir yaptırım uygulanmamalıdır. Öğrenci ve ailelerin emekleri çöpe atılamaz, atılmamalıdır."

FAHİŞ FİYAT DAYATMASINA KARŞI İMZA TOPLANDI
Eylemde söz alan öğrenci velileri de, YÖK Başkanı'nın vakıf üniversitelerinin ücretlerine indirim yapılması yönündeki açıklamasını hatırlattı ve bu açıklamanın yetersiz olduğunu, daha somut adımlar atılması gerektiğini belirtti. Veliler, fahiş fiyat dayatmasına karşı her türlü mücadelede öğrencilerle yan yana olacaklarının altını çizdi.

Eylem boyunca "Direne direne kazanacağız", "Müşteri değil öğrenciyiz", "Yaşasın öğrenci dayanışması" sloganları atıldı. Eylem sonrası öğrenciler, üniversite yönetimine fiyatlara itiraz ettikleri dilekçeleri vermek için kampüs içerisine girdi.