23 Eylül 2024 Pazartesi

Doğu Avrupa'da emperyalist çıkar çatışması derinleşiyor

Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanımasıyla ABD, NATO ve pek çok Avrupa ülkesinden tepki açıklamaları ve ekonomik yaptırım kararları gelmeye devam ederken, Putin Rus ordusuna sınır ötesi operasyon yetkisi verdi. Ukrayna ise Donbas bölgesinde ateşkes ihlallerine yoğun bir şekilde devam ediyor ve OHAL ilan etmeye hazırlanıyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde gerilim devam ederken Lugansk Halk Cumhuriyeti Ukrayna ordusunun ateşkesi en az 114 kez ihlal ettiğini açıkladı. Bölgede toplu tahliyeler devam ediyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ise Ukrayna ordusunun 3 yerleşimi bombalayarak 28 adet 122 milimetrelik top mermisi ve 12 adet 120 milimetrelik havan mermisi ateşlediği bilgisini paylaştı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Donbass bölgesi milisleri ile Ukrayna ordusu arasında son süreçte toplam 1927 ateşkes ihlali yaşandığını duyurdu.

AGİT raporunda, 21 Şubat'ta Donetsk bölgesinde 332'si patlama olmak üzere 703 ateşkes ihlali gerçekleştiğini aktarılırken, bölgede bir önceki gün 579 ihlalin yapıldığı belirtildi. İhlallerin çoğunluğunun Donetsk'in Horlivka, Şirokine, Petrivske bölgelerinde yaşandığı ifade edildi.

UKRAYNA: OHAL KARARI PARLAMENTODA
Ukrayna Güvenlik Konseyi, olağanüstü hal kararı aldı. OHAL kararı parlamentonun onayına gönderilirken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Rusya'daki vatandaşlarına ülkeden ayrılma çağrısı yaptı.

Ukrayna Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, konseyin Donetsk ve Lugansk hariç tüm bölgeler için aldığı OHAL kararının 30 gün süreceğini ve gerekli görüldüğünde bir ay daha uzatılabileceğini söyledi.

Ukrayna ordusunun ise Rusya ile Belarus'un yanı sıra Lugansk ve Donetsk ile sınırlarındaki asker sayısını artırmaya başladığı belirtildi. Zelensky'nin imzaladığı kararnameyle askeri seferberlik ilan edilerek 18-60 yaş arasındaki insanlar yedek asker olarak göreve alınmaya başlandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanması çağrısında bulunarak, "Putin'in daha fazla saldırganlığını durdurmak için ortaklarımızı şimdi Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamaya çağırıyoruz. İlk kararlı adımlar dün atıldı ve bunlar için minnettarız. Şimdi Putin'i durdurmak için baskının artması gerekiyor. (Putin'in) ekonomisini ve yakın dostlarını hedef alın."

RUS ORDUSUNA SINIR ÖTESİ OPERASYON YETKİSİ VERİLDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanımasıyla birlikte Avrupa Birliği, NATO ve ABD'den tepkiler yükseldi. Öte yandan Putin'in orduya sınır ötesi operasyon yetkisi verilmesine yönelik başvurusu, Rusya Parlamentosu tarafından onaylandı. 153 oyla parlamentodan geçen kararda, "Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin Rusya Federasyonu toprakları dışında kullanılması için uluslararası hukukun genel kabul görmüş ilke ve kuralları temelinde, Rusya Devlet Başkanı'na onay vermeye karar verir" ifadeleri yer aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna'daki diplomatik personelinin tahliye edileceğini duyurdu ve 22 Şubat Salı günü itibariyle Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin kurulduğunu belirtti.

BİDEN: RUSYA NE ABD'DE NE AVRUPA'DA TİCARET YAPAMAYACAK
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya'nın Minsk anlaşmalarını reddettiğini ifade ederek, alınan kararla Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saldırıldığını öne sürdü.

Amerika Birleşik Devletler Başkanı Joe Biden, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayınladı.

Biden, Rusya'nın Donbas'ı tanıma kararına ilişkin, "Bu, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcıdır" ifadelerini kullandı ve Rusya'nın ileri gittikçe daha ağır bedeller ödeyeceğini belirtti. Rusya'nın geri adım atmaması durumunda ek yaptırımlar uygulanacağını kaydeden Biden, Ukrayna'ya savunma desteğini sürdüreceklerini açıkladı.

"Rusya'nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın dış borçlarına da geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa'da ne de ABD'de piyasadan borç ticaret yapamayacak. İleri ki günlerde Rusya'nın elit ailelerine de yaptırım yapacağız" diyen Biden, bölgedeki NATO müttefiklerini de destekleyeceklerini kaydetti. Biden, Estonya, Letonya ve Litvanya'ya destek için Avrupa'da daha çok asker ve ekipmanın konuşlanmasını onayladığını söyledi.

KUZEY AKIM 2 PROJESİ DURDURULDU
Rusya'nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanımasını kınayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini öne sürdü. Scholz ayrıca, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesini durdurduklarını açıkladı.

PEK ÇOK RUS BANKASINA YAPTIRIM UYGULANACAK
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya'nın kararını kınayarak çeşitli ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. Daha güçlü yaptırımları da yedekte tuttuklarını belirten Johnson, Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank isimli 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

NATO: UKRAYNA'NIN YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg söz konusu kararın krizin çözümüne yönelik çabaları aşındırdığını ve Minsk Anlaşması'nın ihlal edildiğini söyledi. Ukrayna'nın yanında durmaya devam edeceklerinin altını çizen Stoltenberg, "Bölgede 120 gemimiz bekliyor. Rusya bir kez daha güç kullanmaya karar verirse daha güçlü yaptırımlar söz konusu olacak, daha yüksek bedel ödemek söz konusu olacak" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE: RUSYA'NIN KARARI KABUL EDİLEMEZ
Putin'in Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararının ardından Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Rusya'nın söz konusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz" denildi.

KANADA BÖLGEYE 460 ASKER GÖNDERECEK
Yunanistan, İsveç, İtalya, Güney Kore, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Moskova ve Macaristan'dan yapılan açıklamalarda iki bölgeyi tanıma kararı kınandı. Avustralya, Kanada ve Japonya, Ukrayna'daki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıyan Rusya'ya pek çok farklı ticari ve finansal yaptırım uygulayacağını açıkladı. Kanada ayrıca bölgeye NATO'yu desteklemek için 460 asker göndereceğini kaydetti.

ÇİN: ABD GERİLİMİ ARTTIRIYOR
Çin, Rusya'ya yaptırım kararı alan ve Ukrayna'ya silah desteği vereceğini açıklayan ABD'nin gerilimi arttırdığını ve panik yarattığını belirtti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, "Eğer bir başkalarını suçlarken ateşe benzin döküyorsa bu sorumlu ve ahlaklı bir davranış olmaz" dedi. Chunying, yaptırımların çözüm için hiçbir zaman etkili bir yol olmadığını ifade etti ve tüm tarafları birbirlerinin güvenlik endişelerine karşı hassasiyet göstermeye çağırdı.

KÜBA: NATO'NUN DOĞUYA GENİŞLEMESİ RUSYA'YA BİR TEHDİTTİR
Küba Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin Rusya'nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu ifade etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "ABD ve NATO'yu, kendisini savunma hakkına sahip olan Rusya Federasyonu'nun güvenlik garantileri için sağlam temellere dayanan taleplerine ciddi ve gerçekçi bir biçimde kulak vermeye çağırıyoruz" denildi.

AZERBAYCAN VE RUSYA MÜTTEFİKLİK BEYANNAMESİ İMZALADI
Azerbaycan'ın Rusya'yla imzaladığı "Müttefiklik Faaliyetleri Hakkında Beyanname"ye göre ise Rusya ve Azerbaycan, taraflardan birinin görüşüne göre iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa ve müttefik ilişkilerine zarar verebilecek her türlü eylemden kaçınacak, kendi topraklarında taraflardan diğerinin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı faaliyetleri kararlılıkla engelleyecek. Rusya ve Azerbaycan, üçüncü ülkelere yönelik olmayan ikili askeri ve politik işbirliği geliştirecek.