20 Eylül 2024 Cuma

Doğan: 13 Haziran'da Hakkari'deki mitingimizde buluşalım

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısında, kayyum darbesine karşı 13 Haziran günü Hakkari'de düzenleyecek mitinge Türkiye ve Kürdistan'dan duyarlı herkesin katılması çağrısı yaptı. Doğan, 14 Haziran'da da Mersin Akdeniz Belediyesi önünde büyük bir buluşma düzenleyeceklerini duyurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin genel merkez binasında kayyum darbesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

DEM Parti'nin Hakkari Belediyesine kayyum darbesine yapılmasına ilişkin yürüteceği kampanyaya ilişkin bilgi veren Doğan, kayyum darbesinin iflas eden rejimin son çırpınışları olarak nitelendirdi. Erdoğan'ın "Kanun yok hukuku işletiyoruz" sözlerini hatırlatan Doğan, "DEM parti olarak soruyoruz; biz DEM partililere başta Kürtler olmak üzere bu ülkede yaşayan halklara, inançlara, kültürlere işletilen hukukun adı nedir" sorusunu yöneltti. Hakkari'de yaşananların, akademisyenler tarafından "sömürgecilik nedir, nasıl işletilir", "kolonyalizm nedir, kolonyal hukuk nasıl işletilir" şeklinde ders olarak anlatılabilecek verileri ortaya çıkardığını söyleyen Doğan, ikili bir hukuk uygulandığına dikkat çekti.

'KEPEZ'DE UYGULANAN HAKKARİ'DE UYGULANMIYOR'
Antalya'nın Kepez Belediyesinde tutuklanan Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün yerine Belediye Meclisinin seçim yaparak Refik Emre Altekin'i seçtiğine işaret eden Doğan, "Hakkari'de yapılan Kepez'de yapılmıyor. Kepez'de uygulanan Hakkari'de uygulanmıyor" sözleriyle ikili hukuka örnek verdi.

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Akış'ın 5 Haziran'da görülen duruşmasında herhangi bir sonuç çıkmadığını, ancak bir anda hakkında soruşturma başlatılarak gözaltına alındığını hatırlatan Doğan, gözaltında tutulduğu 48 saat süresince açılan soruşturmayla ilgili hiçbir soru sorulmadığını, ifadesinin alınmadığını söyledi. Doğan, "Hakkında dosyası olan, soruşturma olanları DEM Parti aday göstermeseymiş" diyenlere de şöyle yanıt verdi: "Bugüne kadar yerine kayyum atanan hiçbir belediye eşbaşkanımızla ilgili özellikle iktidar medyasının toplumu maniple etmek için dolaşıma soktuğu ithamlardan dolayı verilmiş bir ceza olmadığını bir kez daha söyleyelim. Defaatle söylüyoruz çünkü kayyum uygulamasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Bu uygulama üçüncü dönemdir sürdürülmek istenen inatla ve ısrarla vazgeçilmek istenmeyen bir uygulama."

Yüksek Seçim Kurulu'nun Akış'ın adaylığı konusunda hukuki bir engel bulmadığını, iktidara göre pozisyon alan yargı kararıyla belediye başkanlığı yapmasının engellendiğini vurgulayan Doğan, Akış'ın dava sürecine ilişkin bilgileri paylaştı.

HALKA KAYYUM DARBESİNE KARŞI İTİRAZINI YÜKSELTME ÇAĞRISI
Hakkari'nin neden seçildiği sorusuna yanıt veren Doğan, "Hakkari, kayyum atandıktan sonra askerin şehre indiği görüntülerle eşbaşkanlarımıza, orada adalet nöbeti tutan milletvekili arkadaşlarımıza, iradelerine sahip çıkmaya çalışan Hakkari halkına karşı postalların göründüğü ve bunların yaşatılmak istendiği bir şehir" diyerek yaşananları adalete, eşitliğe yönelik darbe olarak nitelendirdi.

Kayyum darbesine karşı Türkiye'de halklara DEM Parti ile birlikte ses çıkarma çağrısı yapan Doğan, "Hakkari son olmalı ve Hakkari'ye atanan kayyum derhal asıl sahibine görevi devretmeli. Bunun için herkes itirazını olduğu yerden yükseltmeli, ama bir de Hakkari'ye sahip çıkmalıyız. Hakkari halkının iradesine, Hakkari halkının ortaya koyduğu bu direniş gücüne güç katmalı, el vermeli, omuz vermeliyiz. O nedenle kayyum atandığı günden beri her yerde süren adalet ve iradeye saygı nöbetleri, halk buluşmaları, DEM Parti'nin olduğu her yerde DEM Parti ve belediyelerin önünde iradeye saygı nöbetleri, halk buluşmaları sürüyor" diye konuştu.

'13 HAZİRAN'DA HAKKARİ'DE BULUŞALIM'
13 Haziran günü saat 15.00'te Hakkari'de buluşacaklarının bilgisini veren Doğan, "Çağrımız elbette il ve ilçe örgütlerimize, PM, MYK'mıza, kadın ve gençlik meclislerimize, milletvekillerimize, kongre bileşenlerimize ama asıl çağrımız Türkiye'de gerçekten vicdan sahibi ve bu uygulamalara karşı hala itirazını yükseltebilecek nefesi olan herkesedir. Bu ses gür çıkmadıkça, bu sesi çoğaltmadıkça bu adaletsizlik bir çığ gibi büyüyerek hepinizin hayatına sirayet ediyor. O yüzden Hakkari'de buluşalım, Hakkari halkının iradesine sahip çıkalım, Hakkari halkının direnişinin yanında olalım. 13 Haziran saat 15.00'te orada büyük bir miting yapmak, büyük bir buluşmayla itirazımızı yükseltmek ve kayyum rejimi için sonun başlangıcı demek üzere hepinizi Hakkari merkezde buluşmaya davet ediyorum" dedi.

14 HAZİRAN'DA MERSİN'DE AKDENİZ BELEDİYESİ'NİN ÖNÜNDE BULUŞMA
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 14 Haziran günü de Mersin'deki Akdeniz Belediyesi önünde buluşacaklarını duyurdu. Saat 19.00'da gerçekleştirilecek buluşmada, adaletsizliğe karşı gür bir ses çıkarmak istediklerini vurgulayan Doğan şöyle konuştu: "Eğer biz bu gerçeği görmezsek, bize sunulan yalanları gerçek gibi kabul etmeyi tercih edersek iktidarın çizmek isteği tırnak içinde makul olarak belirlediği sınırlarda muhalefet yapmayı tercih edersek o zaman ne olur biliyor musunuz, bakın Türkiye 3 Haziran'dan bu yana yalnızca kayyum konuşuyor peki bu arada neler oluyor? Mesela 9'uncu Yargı Paketi'nde Türkiye'yi neler bekliyor, mesela uygulanmayan 6284 nasıl bir tehlikeye atılabilir o yargı paketiyle, mesela etki ajanlığı nedir, bu arada geçen ve onaylanan müfredat neler getirir neler götürür? İşte tüm bunlar bu tür gündemlerin gölgesinde kalsın, yalanlar gerçek gibi dolaşımda kalsın diye kayyum rejimi gibi gündemlerle hepimiz oyalamaya, meşgul etmeye ve hayatımızdan çalınanın muhasebesini yapamayacak hale getirilmeye çalışılıyoruz. Buna hayır demek için, bu sorunu başka türlü adlandırmamak, başka türlü tanımlamamak için hep birlikte itiraz etmeliyiz."

'BELEDİYE MECLİSİNİN SEÇTİĞİ VİYAN TEKÇE'YE GÖREV DEVREDİLMELİ'
Hakkari Belediye Meclisinin yaptığı toplantıda görevden alınan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış yerine eşbaşkan Viyan Tekçe'yi seçtiğini hatırlatan Doğan, "Olması gereken kayyum atamamaktır, ama kayyum atadığınızda da eğer gerçekten bu İçişleri Bakanı'nın söylediği gibi geçici bir tedbirse DEM Parti olarak şu çağrıda bulunuyoruz. Kayyum derhal görevi asıl yetkili kişiye, seçilmiş olana devretmelidir. Kimdir bu kişi? Çoğunluğu DEM Partili olan meclis üyelerinin seçtiği başkan vekili Viyan Tekçe. Yetkilileri bu iradeye saygı duymaya, kayyum rejimine son vermeye davet ediyoruz" diye ekledi.

Kayyum darbesinin patronaj ağları, mafyatik ilişkiler yaratmayı amaçladığını vurgulayan Doğan, bir kez daha 13 Haziran günü Hakkari merkezde gerçekleştireceklere mitinge katılım çağrısında bulundu.