4 Ekim 2024 Cuma

Diyarbakır'da tecrit ve açlık grevi tartışıldı

Tecrit ve açlık grevi gündemiyle HDP Diyarbakır İl Örgütünde panel düzenlendi. Panelistlerden, Öcalan'ın vasisi ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mazlum Dinç, PKK lideri Öcalan'a 21 yıldır uygulanan tecridin dünyada örneği olmadığını söyledi.

Hapishanelerde süren açlık grevinin 43'ncü gününde HDP Diyarbakır İl örgütünde açlık grevleri ve tecrit gündemli panel düzenlendi.

Moderatörlüğünü HDP İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner'in yaptığı panele konuşmacı olarak Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mazlum Dinç, HDP Milletvekili Dersim Dağ ile 78'liler Derneği Yöneticileri Şehmus Doku ve Gani Alkan katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan panelde konuşan 78'liler Derneği Yöneticisi Gani Alkan, açlık grevi eyleminin tarihini anlattı. Şeyhmus Doku ise 12 Eylül darbesi döneminde işkence merkezi haline dönüştürülen Diyarbakır Hapishanesi'nde yapılan açlık grevi eylemini anlattı. Doku, "Mazlum Doğan üç kibritle kendini yaktı. O insanlar bir şey anlatmak istiyorlardı. O zamandaki mücadele azmi bugünlere kadar geldi. Bugün açlık grevindekiler daha güzel bir yaşam için ve Öcalan ve toplumun tümü üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyorlar" dedi. Doku, Kürt halkının ulusal birliğini sağlaması ve birlikte mücadele etmesinin önemine de dikkat çekti.

Öcalan'ın vasisi ve Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Mazlum Dinç ise konuşmasında, PKK lideri Öcalan'a yönelik 21 yıldır devam eden tecridin bugün mutlak hale dönüştüğüne dikkat çekti. 

İmralı'da hukuksuz bir biçimde uygulanan tecridin dünyada örneği olmadığını söyleyen Dinç, "İmralı'ya dair inisiyatif tek başına Türkiye'de değil. Hegemon güçler de Öcalan'ın düşüncesini tasfiye etmek istiyor" dedi.

Son olarak söz alan HDP Milletvekili Dersim Dağ ise atanan kayyumların tecrit politikalarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, tecrit son bulmadan yaşamın özgür olamayacağını söyledi. Tecridin, toplumu iradesizleştirmeye yönelik olduğunu belirten Dağ, başlatılan açlık grevlerine verilecek desteğin önemli olduğunun altını çizdi.

Yapılan bu konuşmaların ardından panel basına kapalı olarak devam etti.