20 Eylül 2024 Cuma

Diyarbakır'da sokak hayvanları için eylem

Diyarbakır'da bir araya gelen çok sayıda kişi sokakta yaşayan hayvanlara yönelik soykırım yasasına karşı mücadeleyi yükselteceğini kaydetti. Eylemde, "Sokakta yaşayan hayvanları uyutma adı altında katledecek ve barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedecek bu yasa tasarısını aklınızdan bile geçirmeyin" denildi. 

Ekoloji Derneği, Diyarbakır'da sokak hayvanlarının uyutularak katledilmesini ön gören yasa tasarısına karşı basın açıklaması düzenledi. Rojava Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamaya Ekoloji Derneği ve demokratik kitle örgütleri ile Halkaların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Sinan Çiftyürek, Mehmet Kamaç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile ilçe belediye eşbaşkanları da katıldı. Açıklamada, "Sokağımdaki masuma dokunma, yaşama hakkı bütündür" , "Em rê nadin faşîzma li ser akalan", "Öldüren yasa değil, yaşatan yasa istiyoruz", "Yasayı geri çek", "Desten xwe yên qirêj ji ser ajalan rakım" pankartı açıldı.

'YASA TASARISINI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN'
Açıklamayı Ekoloji Derneği hayvan hakları üyesi Semra Mamul okudu. Kkatliam tasarısının Meclis'ten geri çekile kadar her alanda ses yükseltmeye, sokaklarda olmaya devam edeceklerini söylen Mamul, şöyle devam etti: "Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm, ihtiyaç duyduğu bakımı yaparak yerinde yaşatmak, üretimini ve satışını yasaklamaktır. Sokakta yaşayan her canlıyı tek tek savunacağımızı ve köpekleri bu sistemin kanlı ellerine bırakmayacağımızı buradan bildiriyoruz. Sokakta yaşayan hayvanları uyutma adı altında katledecek ve barınak adı altındaki ölüm kamplarına hapsedecek bu yasa tasarısını aklınızdan bile geçirmeyin."

'BU YASA HAYATI YOK ETME YASASIDIR'
Yaşam hakkının herkes için kutsal olduğunu dile getiren DEM Parti Milletvekili Mehmet Kamaç, "Sokak köpeklerinin, dostlarımızın canına kast edecek bu yasanın bir an önce geri çekilmesi için mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz. Bu katliam yasasını derhal geri çekin. Bu aynı zamanda hayatı yok etme yasasıdır. Dengeyi bozma yasasıdır" dedi.

'HER TÜRLÜ CANLININ YAŞAMINI SAVUNUYORUZ'
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Serra Bucak da şunları söyledi: "Uzun süredir parlamentoda başka bir iş kalmamış gibi bir katliam yasası hazırlanmaktadır. Bizler hayvanların, her türlü canlının yaşamını savunuyoruz. Onların yaşam şartlarının sağlanması için desteğimizi vereceğiz. Hem doğamızı hem ekolojiyi savunacağız. Hayvanlar bundan azade değil. Yerel yönetimler olarak bu yasanın geri çekilmesi için hak savunucularıyla bir araya geleceğiz. Belediyelere büyük bir sorumluluk düşmekte. Her türlü sokak hayvanlarının beslenme hakkını savunup, onları koruyacağız. Bizlere katliamları, savaşı, ayrıştırmayı dayatan zihniyetlere karşı hep birlikte olacağız. Buradan sesleniyoruz; hayvanlara sahip çıkıyoruz. Öldürme, yaşat. Hayvanlar sahipsiz değildir."