25 Eylül 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da kayıp yakınları Ali Tekdağ'ın akıbetini sordu

Diyarbakır'da İHD ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganıyla gerçekleştirdikleri eylemin 562'nci haftasında Ali Tekdağ'ın akıbetini sordu.

Diyarbakır, Batman ve İzmir'de İHD ve kayıp yakınları, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sordu.

DİYARBAKIR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 562'incisini gerçekleştirdi. Dernek binası önünde gerçekleştirilen eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, 13 Kasım 1994 yılında Diyarbakır'ın Dağkapı semtinde silahlı sivil kişiler tarafından kaçırılan ve 23 yıldır kendisinden haber alınamayan Ali Tekdağ'ın hikâyesini paylaştı. Örhan, Ali Tekdağ'ın eşi Hatice Tekdağ'ın anlatımlarına yer vererek şunları aktardı: "13 Kasım 1994 günü evden beraber çıktık. Dağkapı Şekerbank'a kadar dolmuşla gittik. Sonra Ali, '5 dakikalık bir işim var döneceğim sen bekle' dedi. Yaklaşık 15 dakika sonra geldi. Fakat yanımda durmayarak geçti. 'Ali' diye seslendim. Bana eliyle 'git' diye işaret etti. Sivil silahlı 3-4 kişi arkasından gidiyordu. Eşim bir köşeyi dönmek üzereyken koşmaya başladı. Arkasından silahlı kişiler ateş etmeye başladı. Eşim kendisini yere attı. Aynı kişiler eşimin ceketini çıkarıp kafasına sardılar. Orada bulunan bir binanın içine soktular. 10 dakika sonra beyaz bir minibüs geldi. Minibüse bindirip, çevik kuvvet yönünde hareket ettiler."

'SAVCI ŞAHİT İSTEDİ, TEK ŞAHİT BENİM'
Örhan, o dönemde Ali Tekdağ'ın eşinin Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu aktararak, "Ertesi gün DGM savcılığına dilekçe ile başvurdum, 'Bu olay yenidir sonra gel' dediler. Ben bir hafta beklemeden, 3 gün sonra tekrar gittim. Ondan sonra her gün gittim. Yaklaşık 2 ay sonra, kapıdaki polis her gün gelmeme kızarak, bir gün beni savcılığa çıkardı. Savcı 'Bana şahit göster' dedi. Ben de 'Şahit benim' dedim. Kızımı ve beni, odadan dışarı çıkardı. Bir yere telefon etti ve tekrar bizi odaya çağırdı. 'Telefon ettim bizde değilmiş' dedi. Aynı sıralarda Diyarbakır cezaevinde tutuklu bulunan Seyfettin Demir, Özgür Gündem Gazetesi'ne 'Ben Ali Tekdağ ile birlikte gözaltındaydım. Ali, beni öldürecekler aileme söyleyin, diye bağırıyordu' şeklinde bir açıklama yapmış. Bunun üzerine tekrar savcıya gittik. Savcı 'Burada Seyfettin Demir'in dosyası var, ama Ali Tekdağ diye birine ait dosya yok' dedi. Bu girişimden sonra ev adresimi aldılar ve 'Bir daha buraya gelme' dediler. O zamandan bu yana hiç bilgi alamadım" dedi.

Ardından konuşan Ali Tekdağ'ın kardeşi İffet Mutaş, devletin kardeşinin varsa bir cezası ceza vermelerini yoksa neden katledildiğini sordu. Mutaş, "Psikolojisi bozulan bir jitemci vardı. Yapılan işkencelerden dolayı içine attığı için psikolojisi bozulmuştu. Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne götürüldü. Doktor ona 'içinde ne varsa söyle yoksa daha kötü olursun' demiş. Jitemcide kardeşime yapılan işkenceyi ve nasıl öldürdüklerini bir basına anlattı sonra oda ortadan kayboldu. Kardeşimin Silvan ve Amed arasında bir yerde gömüldüğünü söyledi. Devlet yerini biliyor ama söylemiyor. Silvan'dan her geçtiğimde Ali diye bağırıyorum ben seni görmüyorum ama sen beni görüyorsun diyorum. Ali benim arkadaşımdı beraberdik oynuyorduk. Yaşadığım sürece peşlerinden gideceğim. Asla unutmayacağım. Elim ayağım tuttuğu sürece akıbetini soracağım" ifadelerini kullandı.

Açıklama kayıplar anısına yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

BATMAN
İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları da eylemlerinin 468'inci haftasında Muş'un Varto ilçesi Karapınar Köyü'nde 20 Kasım 2002'de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Sıddık Kaya'nın akıbetini sordu. 

Kaya'nın hikayesinin okunması ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları da eylemlerinin bu haftasında Ali Tekdağ’ın akıbetini sordu. Başbakanlık binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, HDP ve ESP yöneticileri, EGE Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve 15’ler Derneği yöneticileri destek verdi.

Oturum, beş dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.