22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'da İstanbul Sözleşmesi eylemi: Kadın zinciri oluşturuldu

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Dağkapı Meydanı'nda kadın zinciri oluşturuldu. Eylemde yapılan açıklamada, "Öfkemizi sokaklarda, meydanlarda, alanlarda haykırıyoruz. Kadın direnişini ve mücadelesini büyüterek güçleneceğiz" denildi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Dağkapı Meydanı'nda kadın zinciri oluşturdu.

Katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı zincirde kadınlar "Jin jiyan azadi", "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları attı.

DAKAP adına açıklamayı okuyan Rosa Kadın Derneği'nden Gülistan Nazlıer, Türkiye'nin dört bir yanından kadın cinayeti haberlerinin gelmeye devam ettiğini söyledi. Yakın zamanda yaşanan kadın cinayetleri örneklerini aktaran Nazlıer, "Böyle onlarca örnek sayabiliriz ancak artık itirazımız, yaşamını kaybeden kadınların bir sayı, bir çeteleye dönüşmesine. İtirazımız büyük! Kadın cinayetlerinin, kadına karşı şiddetin, kırım boyutuna vardığını belirtirken İstanbul Sözleşmesi feshedildi" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ UYGULAYIN'
Meclisi ve tüm sorumluları göreve çağıran Nazlıer, "İstanbul Sözleşmesini uygulayın. Sözleşme yürürlüktedir. Biz kadınlar bu kararı tanımıyor ve kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi kadının hak ve özgürlük belgesidir. Çekilme kararı gündeme düştüğü andan itibaren aile içi şiddet ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet artış göstermiş, sözleşmeyi savunan kadınlar da hedef haline getirilmiştir. Sözleşmenin hayatiliği bir kere daha görülmüştür" ifadelerini kullandı.

Kararın hukuki olmadığını, hukukun üstünlüğüne ve anayasaya aykırılığını vurgulayan Nazlıer, "Öfkemizi haklılığımızla ve gücümüzle büyütüyoruz. Öfkemizi sokaklarda, meydanlarda, alanlarda haykırıyoruz. Kadın direnişini ve mücadelesini büyüterek güçleneceğiz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Korkmuyoruz, asıl siz daha çok korkmalısınız! Adalet isteğimizden, eşitlik mücadelemizden ve özgür yaşamı örmekten asla vazgeçmeyecek, sizin eril iktidarınızı yıkacağız" diye belirtti.

Zılgıt ve alkışlarla son bulan açıklamanın ardından kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin içeriğini anlatan bildiriler dağıttı.