24 Eylül 2024 Salı

Diyarbakır'da Hatice Atalay'ın failleri soruldu

Diyarbakır'da kayıp yakınları 761'inci hafta eyleminde 10 Eylül 1996'da katledilen Hatice Atalay'ın faillerini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 761'inci haftasını Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul saldırı sonucu katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

İlk sözü alan İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Ömer Saman, "90'lı yılların karanlık dehlizlerinde katledilen ve kaybettirilen insanların hesabını sormak için alanlardayız. Bugün ülkenin birçok yerinde Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları aynı taleple yine alanlarda. Cumartesi İnsanlarının Galatasaray Meydanı'ndaki haklı taleplerini sahipleniyoruz. Anayasal bir hakkın abluka ve işkenceye varacak bir şiddet ile kısıtlanması doğru bulmuyoruz. Yetkililerden derhal bu alanın açılmasını ve Cumartesi İnsanlarının mücadelesine saygı duyulmasını talep ediyoruz" dedi.

Hatice Atalay'ın hikayesini paylaşan Berfin Elçi, Atalay'ın 10 Eylül 1996'da gece saatlerinde Dicle Emniyet Müdürlüğü karşısındaki sebze bahçelerini sulamaya gittiğini aktardı. Atalay'ın bahçeleri sulamaya başladıktan bir süre sonra karakolun arkasındaki tepelerde sürekli olarak konumlandırılan Özel Harekat Timleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını kaydeden Elçi, "İlk taramadan sonra, bir el silah sıkılır, sonra tekrar seri bir şekilde ateş edilir. O esnada Hatice Atalay'ın Eşi Emniyete doğru feryat-figan koşarak silah sıkmamalarını söyler.  Ancak orada bir polis kendisine hakaret edip ‘seni de öldüreceğiz' diyerek ona bağırır" dedi.

Hatice Atalay'ın yaralandığını ancak sabah 06.00'ya kadar hastaneye götürülmediğini ifade eden Elçi, Atalay'ın orada kan kaybından hayatını kaybettiğini söyledi.

Elçi, şöyle devam etti: "Soruşturma sonucu Emniyet yetkilileri, olay yerinde mermi bulamadıklarını ve olayla ilgilerinin olmadığını söyler ve dosya Cumhuriyet Savcısı tarafından kapanır. Olayın işlendiği tarihten bugüne yetkililer tarafından etkin ve bağımsız bir soruşturma yapılmadığı için olay faili meçhul olarak kalır."