27 Temmuz 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da dans edenlere yönelik saldırı protesto edildi

Diyarbakır'da dans edenlere yönelik tekbir getirerek elli kişilik grubun saldırmasına dair yapılan açıklamada, yaşam tarzına yönelik bu saldırıların kabul edilmeyeceği vurgulandı. 

Diyarbakır'da 9 Haziran tarihinde özel bir dans okulunun Tema Parkı'nda düzenlediği gösteriye katılanlara yönelik tekbirli saldırıya ilişkin açıklama yapıldı. Yaklaşık elli kişilik bir grubun gerçekleştirdiği saldırıda yaralananlar olmuştu. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya, Rosa Kadın Derneği, Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Swingamed, Kent Koruma Platformu, Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Barış Anneleri Meclisi katıldı.

'SALDIRILAR ASLA KABUL EDİLEMEZ'
Ortak metni Kent Koruma Platformu Sözcüsü Elif Turan okudu. Saldırının ortak yaşam alanına ve kültürüne yapıldığını vurgulayan Turan, "Amed'de faaliyet yürüten özel bir dans okulu; kursiyerleri, kursiyerlerin aile bireyleri ve arkadaşları ile birlikte son üç yıldır kentimizin farklı yerlerinde sanata yönelik farkındalık yaratmak için 'Caz Piknikleri' düzenlemektedir. Son olarak 9 Haziran'da kalabalık bir grup tarafından sözlü ve fiziki saldırıda bulunulmuştur. Saldırıda, maalesef yaralananlar olmuştur. Kamusal mekanlar; halkın kullanımına açık, barışçıl toplanma, etkinlik düzenleme veya katılma, yurttaşlar arasında etkileşim sağlama amacı güden yerlerdir. Bu amaca özgülenen yerlerde kolektif olarak toplanma özgürlüğüne yönelik müdahaleler ve saldırılar asla kabul edilemez" dedi.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Yapılan saldırının özgürlüklere müdahale olduğunu kaydeden Turan, "Bu hakka yönelik saldırı, sınırlama ve müdahale, demokratik düzene ve farklılıklara olan tahammülsüzlüğü yansıtmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı kültür, inanç ve yaşam tarzına sahip toplulukların yüzyıllardır bir arada yaşadığı kentimizin bu çirkin saldırı ile gündeme gelmiş olması bizleri rahatsız ettiği gibi, toplumsal barışa ve birlikte yaşam kültürüne verilmek istenen zarar boyutuyla da hepimizi fazlasıyla kaygılandırmalıdır" şeklinde konuştu. Turan, benzeri tarzda saldırıların bir daha yaşanmaması için toplumun tüm kesimlerini, sorumlu davranmaya çağırdı. Turan, " Kolektif ve barışçıl nitelikte gerçekleşen etkinliğe yönelik fiziki ve sözlü saldırıyı kınıyor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca etkin bir soruşturma yürütülmesi ve faillerin tespit edilerek cezalandırılmasını beklediğimizi ve sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz" dedi. 

'SALDIRI YAŞAM TARZINA YÖNELİK'
Saldırıya uğrayan Swingamed Dans Gurubu Avukatı Gözde Elit ise saldırıların yaşam tarzına yönelik olduğunu söyledi. Saldırıda yaralananlar olduğunu ve bunlarla ilgili soruşturma sürecinin başlatıldığını dile getiren Elit, "Saldırıdan sonra gözaltına alınıp, yargılanan bir fail yok. Bununla ilgili herhangi bir araştırılmaya da MOBESSE kameralarının toplanmasına başlanılmış durumda değil. O gün parktaki etkinliğe gelen sadece 4 kolluk memuru var.  Hiç kimse gözaltına alınmadı. Tarafımızca suç duyurusu yapıldı. Bizim hali hazırda topladığımız videolar savcılıkla paylaşılacak. Hem Amed Barosu hem de  ÖHD, İHD, ROSA Kadın örgütleri olarak, sürecin takipçisi olacağız. Yapılmış olan saldırı belirli bir dans gurubuna karşı yapılmış bir saldırı değildi. Bizlerin sokağa çıkma hakkına, şort giyme hakkına, o çocukların parkta güvenli bir şekilde oturma hakkına dönük bir saldırıydı" ifadelerini kullandı.