4 Ekim 2024 Cuma

Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbeti sürüyor: Hapishanelerden tabut çıkmasın

Diyarbakır ve Van'da tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. Ailelere yapılan ziyarette dayanışma çağrısı yapılırken HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hapishanede yaşanan hak ihlallerinin had safhada olduğunun altını çizdi. 

Hasta ve infazları yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal tahliyesi için Diyarbakır ve Van'da tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti sürüyor. 

'TUTUKLULAR VE KÜRT HALKI AYAKTADIR'
Diyarbakır Barosu Hizmet Binası'nda nöbetin 27. gününde HDP ve DBP ilçe yöneticileri, kayyum atanan HDP Bismil Belediye Meclis üyeleri ziyaret etti. HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Meşhel Sırımsı, hapishanelerde yaşanan ağır hak ihlallerinin nedeninin PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen ve tüm topluma yayılan tecrit politikası olduğunu vurguladı. Sırımsı, hapishanede hasta tutsaklara uygulanan işkencelerin, hapishanelerdeki durumu somut şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Sırımsı, "Başta Kürt siyasi hasta tutuklular olmak üzere tüm tutukluların sesi olmak için burada siz ailelerin sürdürdüğü nöbet eylemini Kürt halkının sahiplenmesi gerekiyor. Eğer sahiplenilir ve eylemlere destek verilirse iktidar bu uygulamalara son verir. Bugün cezaevlerinde ve tüm toplumda büyük bir baskı uygulanıyor. Özellikle de Kürt halkına karşı yapılan bu uygulamalar diz çöktürme amaçlıdır. AKP tüm bu baskılarına rağmen kendisi diz çökmüştür. Cezaevlerindeki tutuklular ve Kürt halkı ayaktadır" ifadelerini kullandı.

'KÜRT HALKI ASLA BOYUN EĞMEDİ'
HDP Bismil Belediye Eşbaşkanı Orhan Ayaz ise, iktidarlar tarafından uygulanan baskı ve şiddet politikalarının sonuç vermeyeceğinin altını çizdi. Ayaz, "Kürt halkı işkencelere ve katliamlara rağmen asla boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Bugün cezaevindeki işkencelere ve insanlık dışı yöntemlere karşı herkes rol ve misyonunu siz değerli ailelerin başlattığı eylemler gibi oynamalı" dedi.

'GARİBE BOYUN EĞMEDİĞİ İÇİN KATLEDİLDİ'
HDP Bismil İlçe Yöneticisi Hanım Tanrıverdi de hapishanelerdeki işkencelerin Kandıra 1 Nolu Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer'in yaşamını yitirmesine neden olduğunu hatırlattı. Tanrıverdi, herkesin hapishanelerde yaşananlara karşı çıkması gerektiğini belirterek, "Garibe boyun eğmediği için katledildi. Kadınlar korkmuyor. Cezaevlerinde yaşananlara ses çıkarmalıyız" şeklinde konuştu.

Hasta tutsak yakını İnci Güler ise, kendilerine güç verilmesi için herkesin sesini yükseltmesi gerektiğini kaydetti. 

ZYİARET SONRASI PANEL
Tutsak yakınları ardından İnsan Hakları Haftası nedeniyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Diyarbakır Tabip Odası'nın Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlediği "Hasta ve Sağlık Boyutuyla Cezaevleri-Hasta Tutuklular" paneline geçti.

VAN
Van'da ailelerin başlattığı nöbet 4. gününde. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi Van Barosu'nda ki aileleri ziyaret etti.

'HER ZAMAN TUTSAKLARIN YANINDAYIZ'
Gergerlioğlu, hapishanelerdeki hak ihlallerinin had safhada olduğuna dikkat çekti. Gergerlioğlu, "Biz cezaevlerinden çok müracaat alıyoruz. Biz gereken makamlara bu durumu aktarmaya çalışıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla tüm gücümüzle bu baskıları engelleye çalışıyoruz. Annelerimizin bu direnişini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Biz her zaman onların yanında yer alacağız. Ben sizin sesinizi duyurmak için elimden geleni yapacağım" dedi.

'İŞKENCE BİTSİN İSTİYORUZ'
Tutuklu İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ise, "Eşim çok hasta ve 67 yaşında. Tansiyon ve şeker hastalıkları var. Sürekli insülin iğnesi kullanmak durumunda. Eşimi iyi muayene etmiyorlar ve doktora gittikleri zaman da ilaçları doğru düzgün vermiyorlar. Biz tutsaklara destek çıkılmasını istiyoruz. Biz adalet istiyoruz. Bu işkence ve kötü durum artık bitsin" diye konuştu.

'TÜM TUTSAKLAR İÇİN ADALET İSTİYORUZ'
Van F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Botan Timur'un annesi Zübeyde Timur ise, "Biz tüm tutuklular için adalet istiyor ve oradan tabut çıkmasını istemiyoruz. Bizim çocuklarımız büyük bir zulüm altındadır. Oğlum 6 yıldır cezaevinde ve tek kişilik hücrede tutuluyor. Oğlum geçen gün Hakkari'ye mahkemeye götürüldü. Dönüşte 14 gün karantinada kalması gerekirken, 1 ay 9 gün karantina koğuşunda tutuldu. Biz adalet istiyoruz" dedi.